10 najboljših slovenskih nastanitev po izboru The Guardiana

Vanja Žižić 20.07.2016
10 najboljših slovenskih nastanitev po izboru The Guardiana

Avtor Guardianovega prispevka Norm Longley slovensko oazo zelenja primerja z "idilično pokrajino kot iz Hobita, deželo samotnih kmetij in prijaznih gostišč". Kampi in gostišča, ki so si zaslužili laskavo omembo v časopisu, pa so:

Gostilna Repnik v Kamniku

Gostilna Repnik, ki jo je med drugim tudi svetovno priznani popotniški vodnik Lonely planet v najnovejši izdaji uvrstil med šest najboljših gostiln v Sloveniji, premore tudi polno opremljeni penzion, kar pomeni, da je pri njih mogoče tudi prenočiti. Na voljo imajo devet unikatnih in stilsko dovršenih sob izdelanih iz lesa, ki nudijo lep pogled na gore in vrt.

Gostišče Majerija, Slap

Domačija Majerija , ki se nahaja v vasici Slap, nam poleg kulinaričnih dobrot ponuja tudi možnost prenočitve, in sicer deset dvoposteljnih sob, ki so obarvane na temo zelišč. To pa zato, ker so želeli občutek čudovite narave ohraniti tudi v notranjih prostorih.

 Foto: Marijan Mocivnik

Dom kulture Muzikafe, Ptuj

Dom kulture Muzikafe se nahaja v najstarejšem slovenskem mestu Ptuj in je, kot namiguje že ime samo, dom številnih kulturnih dejavnosti. A poleg raznovrstne kulturne umetniške vsebine ponuja tudi zavetje in bivanje. Na voljo je sedem popolnoma različno opremljenih sob, v ceno sobe pa vključujejo tudi prvi obrok v dnevu.

EcoHotel Koroš, Jamnica, Koroška

Prvi kolesarski hotel v Sloveniji Eco Hotel Koroš se nahaja na turistični kmetiji Koroš, ki poleg prenočišča (desetih sob z razgledom na gore) ponuja tudi številne zunanje aktivnosti, ki se odvijajo v okoliških gozdovih in gorah.

Ekološka vila in Zelena vas Ruševec, Pohorje

Turizem Ruševec nam ponuja dve alternativi. Ekološko vilo Ruševec, ki se nahaja v objemu neokrnjene narave varovanega območja Natura 2000 in Zeleno vas Ruševec, kjer stoji pet ekoloških brunaric zgrajenih po najstarejšem priznanem sistemu greadnje masivnih lesenih hiš na svetu Log Homes.

 Foto: Zelena vas Ruševec

Turistična kmetija Ročnjek , Gorjuše

V idilični gorski vasici Gorjuše, ki se nahaja v Triglavskem narodnem parku, visoko nad bohinjskim jezerom, lahko najdemo prijetno vzdušje Turistične kmetije Ročnjek, s polno opremljenimi lesenimi apartmaji, ki imajo neposreden dostop do vrta in narave.

Hostel Kras Pliskovica, Dutovlje

Mladinski hostel Pliskovica, ki premore šest sob in 45 ležišč deluje v obnovljeni kraški domačiji, ki je zaščitena kot kulturni spomenik. Vsi, ki bi radi izvedeli kaj več o 400 let stari stavbi nudijo voden ogled Slamčeve domačije ter spoznavanje kraške arhitekture.

Kamp Lijak, Ozeljan, Vipavska dolina

V parku Lijak lahko krajši oddih preživimo v desetih lesenih podzemnih sobah (ki spominjajo na Hobit luknje), bungalovih ali pa v šotoru in uživamo v neokrnjeni naravi Vipavske doline.

Adrenaline Check Eco Camp, Bovec, dolina Soče

V idiličnem okolju Soške doline se na skoraj 17.000 kvadratnih metrih nahaja “samooskrbni” eko/avanturistični center Eko plac, ki večino električne energije pridobiva iz sončnih žarkov, pohvali pa se lahko tudi z lastnim vodnim zajetjem.

 Foto: Blaž Lah

Park Idila, jezero Bloke

Park Idila oziroma kot mu pravijo sami, "Domovanje pri gozdnih možah" je park, ki sledi glamurozni različici kampiranja. V majhnih lesenih luksuzno opremljenih hiškah omogočajo bivanje v stiku z naravo. Da bi kar najbolje ohranili okoliško zelenje pa park varujeta dva gozdna moža, ki skrbita da kot obiskovalci spoštujemo naravo in idilično okolje Bloškega jezera.

 Foto: Park Idila

Vir članka: theguardian.com

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča