4. oktober, svetovni dan živali

Tina Lagler 04.10.2017
Foto: Pexels

Misija Svetovnega dneva živali, ki ga od leta 1931 obeležujemo 4. oktobra, je opozoriti na vse bolj zaskrbljujoč položaj ogroženih živalskih vrst, obenem pa spomniti na to, kako pomembne so živali v našem življenju. Živali so namreč že od pradavnine zelo pomemben del človekovega življenja, bodisi kot vir za preživetje bodisi kot pomočnice pri delu in družabnice. Praznik živali nas opozarja, da bi moral svet postati boljši za vse živali, ob tem pa aktiviste združuje v boju za njihove pravice ne glede na narodnost, religijo, prepričanja ali politično ideologijo. Z večjo osveščenostjo in izobraževanjem lahko skupaj ustvarimo svet, v katerem bodo vse živali sprejete kot čuteča bitja.Najbolj so ogrožene dvoživke in žuželke. Posledice upada biotske raznovrstnosti so čedalje bolj opazne klimatske spremembe, vremenske ujme, siromašenje prehranskih virov in nestabilnost našega življenjskega okolja. Foto: Pixabay

Po svetu svetovni dan živali praznujejo na različne načine, pri nas ga bo zaznamoval shod na Prešernovem trgu, katerega namen je opozarjanje javnosti na slabo ravnanje z živalmi in ekoloških posledicah množične živinoreje, na katerega nas med 16. in 20. uro vabijo Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice, Slovensko vegansko društvo in društvo za zaščito živali Pomurja.

PREBERITE ŠE: K mucam na obisk v Mestni mačjak

Še kot zanimivost – na Zemlji živi okoli dva milijona živalskih vrst, pri nas med 15 in 20 tisoč, od katerih pa jih je 850 endemitov, kar pomeni, da so to živalske vrste, ki živijo pretežno na ozemlju naše države.
worldanimalday.org.uk

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča