5 stvari v našem domu, ki nas spravljajo v stres

Klavdija Rupar 27.10.2018
Foto: Unsplash

A tako kot so nekatere stvari domače, nas druge zelo hitro lahko zmotijo. Ne vemo čisto točno, kaj povzroča to, a občasno dobimo občutek, da se stanovanje manjša in da nas stene utesnjujejo.  V resnici dejansko obstaja nekaj stvari v našem domu, ki nas podzavestno spravljajo v stres. 

Spomine imamo tik pred nosom

Družinske fotografije in spomini so čudoviti, a se hitro lahko zgodi, da je vsega preveč in ustvarimo pravi vizualni kaos. Naši možgani imajo kar naenkrat preveč informacij, ki jih moramo procesirati. Prostor, v katerem živimo postane preveč stimuliran in to lahko rešimo samo tako,da se približno tri četrtine stvari, ki so stalno na ogled, znebimo. Če je to preveč na hitro, pa je najbolje, da vsak mesec pospravimo nekaj stvari.

Foto: Unsplash

Ustvarili smo napačno vzdušje

Barva sten je lahko krivec, da se v svojem domu počutimo utesnjeno. Želeli smo si temnih, močnih barv, ki so na začetku videti super, sedaj pa so postale preveč intenzivna. Lahko pa se zgodi tudi, da smo se odločili za minimalističen bel koncept, ki je preveč sterilen, da bi se v njem popolnoma sprostili. Najbolje je, da se, ko vstopimo v prostor, vprašamo, kako se počutimo. Če občutki niso pravi, je pametno, da spremenimo barvo sten.

Foto: Unsplash

Ignorirali smo teksture

Četudi obožujemo eleganco minimalizma, nas lahko soba, ki je cela v beli ali nevtralni barvi, še vedno lahko zmoti. Pametno je, da si ogledamo, kakšne so teksture v sobi in če ni notri niti ene blazine, preproge ali malce drugačne stene, je čas, da stvari počasi omehčamo.

Foto: Unsplash

Mobilni telefon imamo ob postelji

Je prva stvar, ki jo vzamemo v roke, ko se zbudimo in zadnja stvar preden gremo spat. Najbolje je, da v spalnico ne nosimo elektronskih naprav, saj lahko močno vplivajo na naše nivoje tesnobe.

Foto: Unsplash

Ves čas je prisoten hrup

Če živimo ob prometnih cestah ali v središču centra, je hrup prisoten ves čas in je zagotovo nekaj, kar lahko moti naš mir. Pametno je, da se odločimo za zvočno izolirane stene, ki mejijo na hrupno soseko ali ulico, ali pa si omislimo napravo z različnimi umirjenimi zvoki, ki nas bodo pomirili.

Foto: Unsplash

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča