6 načinov kako v letu 2019 potovati trajnostno in okolju prijazno

Lana Bauman 03.01.2019
Foto: Unsplash

Pozanimajmo se

Preden se odpravimo na večje potovanje, se pozanimajmo o življenju kateremu bomo priča. Obstaja veliko potovalnih blogov, kjer lahko prebiramo izkušnje in nasvete ljudi ter veliko knjig, ki nam podrobno opišejo vsak večji ogleda vreden kraj. Če nismo prepričani, da se bomo do potrebnih informacij dokopali sami, se lahko zmeraj obrnemo na turistične agencije, ki nam bodo odgovorile na marsikatero vprašanje.

Podprimo lokalni trg

Kadar potujemo, poskusimo sodelovati z lokalnimi prebivalci. Tako bomo povečali njihov prihodek in kvaliteto storitev, izbrano državo doživeli bolj avtentično in dobili kak lokalni namig, ki vodi do nepozabne dogodivščine.

Za potovanja izberimo lokalni prevoz. Foto: Unsplash

Prevažajmo se okolju prijazno

Tudi med potovanjem se lahko trudimo biti naravi in ozračju manj škodljivi. Letalo je prvi prevoz, kjer lahko pripomoremo k čistejšemu planetu. Poiščimo let, ki bo čim krajši, če je mogoče, razdalje premagujmo z lokalnim prevozom, uporabimo kolo ali se na krajše razdalje podajmo peš - med hojo doživimo veliko stvari in odkrijemo nove skrite kotičke, mimo katerih bi se sicer nevedno peljali.

Skrbno izberimo prenočišče

Ponovno lahko podbremo lokalce in se odločimo za lokalna prenočišča. Namesto verige prestižnih hotelov, prespimo v družinskem podjetju, kjer bomo dobili tradicionalen zajtrk, čudovito lokacijo in koristen nasvet za potovanje.

Kupujmo lokalno. Foto: Unsplash

Nakupujmo lokalno

Izogibajmo se verižnim trgovinam in restavracijam. Raje se odpravimo v manjšo, lokalno trgovino, kjer imajo sveže sadje in zelenjavo. Kadar nakupujemo darila in spominke bodimo previdni na material, ki ga uporabljajo; nekateri izdelki so namreč živalskega izvora in z nakupom le teh nehote podpremo nehumano ubijanje živali in tovrstno industrijo.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča