6 trikov proti nespečnosti

Teja Korošec 28.09.2017
Foto: Pexels

Topla kad

Foto: Unsplash

Namakanje v kadi nas bo pomirilo pred odhodom v posteljo. Topla voda sprosti naše mišice in pomiri misli. Med sproščanjem priporočamo tudi uporabo aromatičnih olj. Če doma nimamo kadi, bo pomagala tudi topla prha. 

Spuščene rolete

Foto: Unsplash

Lažje bomo zaspali, če bo naša spalnica povsem temna. Spustimo rolete, zastrimo žaluzije, ugasnemo tehnološke pripomočke, skratka odstranimo vse vire svetlobe. Pomembno je tudi, da par ur pred spanjem nismo izpostavljeni močni svetlobi, saj bo to zakasnilo zaspanost. 

Zapis skrbi

Foto: Pexels

Pred spanjem pogosto razmišljamo o stvareh, ki nas pestijo ter o opravkih, ki nas čakajo prihodnji dan. Svoje misli lahko umirimo z zapisom naših skrbi in opravkov na list papirja.

Preberite še: Uporabne spletne strani, ki življenje obrnejo na bolje

Protistresni prigrizek

Foto: Pexels

Nekatere vrste hrane dokazano sprožajo zaspanost. Večinoma so to prigrizki z visoko vsebnostjo magnezija, zato bodo banane in mandlji kot prigrizek pred spanjem pravilna izbira za vse nespečneže. 

V spalnico brez telefona

Foto: Pexels

V primeru, da ne moremo zaspati, številni izmed nas poiščemo pametni telefon in začnemo pregledovati družbena omrežja. Ta aktivnost pa nas v resnici še bolj zbudi. Če si v spalnici želimo resnični mir, telefon odložimo stran od postelje in ga utišamo.

Dihalne vaje

Foto: Unsplash

Ko smo poskusili že vse od naštetega, a smo še vedno budni, je čas za sporostitvene dihalne vaje. Ena izmed najbolj znanih dihalnih tehnik proti nespečnosti se imenuje "4-7-8". Skozi nos vdihujemo 4 sekunde, zrak zadržujemo 7 sekund ter izdihujemo 8 sekund. Ponavljamo dokler lahko in po vsej sreči bomo kmalu zadovoljno smrčali. 

Izbor urednika