7 urbanih koles za potep po mestnih ulicah

Tina Lagler 21.03.2017
7

Novi stari pony kmalu na ulicah

Letošnjo pomlad bomo na mestnih ulicah pozdravili posodobljeno edicijo legendarnega Rogovega kolesa pony. Izbirali bomo lahko med dvema različicama s tremi in petimi prestavami ter klasičnim ponyjem brez prestav in s torpedno zavoro, podjetje Gor kolesa pa napoveduje tudi električno različico kolesa. Pony bo za zdaj na voljo v štirih osnovnih barvah in treh dodatnih premijskih. Cena kolesa: od 329 evrov dalje.
rogbikes.com

Kolo Pony.

Mini vs. Smart

Najbolj urbani med avtomobilskimi znamkami sta tudi Mini in Smart, ki poleg avtomobilov ponujata prevozna sredstva na dveh kolesih. Mini je na trg ponudil zložljivi mini folding bike iz aluminija ali legiranega jekla, medtem ko je podjetje Smart predstavilo smart ebike – električno kolo z vzmeteno vilico, jermenskim pogonom, tremi prestavami in električnim motorjem, ki nam pomaga pri vožnji do 25 kilometrov na uro.
mini.com
smart.com

Kolo Smart.

S-Bikes, kolo nove generacije

Z električnim zložljivim kolesom, ki ga odlikuje Samsungova zmogljiva baterija, se ponaša tudi slovenska znamka S-BIKES v lasti podjetja Špan. Ta nam z zgolj enim polnjenjem na manj kot 22 kilogramov težkem električnem kolesu pomaga pri vožnji do 65 kilometrov v načinu ECO. Kar navdušuje uporabnike, je tudi serijsko vgrajena USB-vtičnica, ki omogoča polnjenje električnih naprav, kot so mobilni telefoni, tablice, prenosniki, navigacijske naprave in drugo. Cena kolesa: 1.299 evrov.
sbikes.si

Kolo S-Bikes.

VanMoof proti tatovom

V kolesarskem svetu številna podjetja vse več pozornosti posvečajo tudi rešitvam proti tatovom koles. Podjetje VanMoof je tako v svoje pametno kolo z ravnim okvirjem, ki ima na koncu cevi na domiseln način vgrajeno sprednjo in zadnjo luč, vgradil tudi dele, ki nepridipravom onemogočajo krajo kolesa, in sledilec, s pomočjo katerega kolo izsledimo v primeru kraje. Kolo je zlahka povezljivo s pametnim telefonom, prek katerega ga povsem preprosto zaklenemo, ne da bi pri tem potrebovali ključe. Cena kolesa: od 1.399 evrov dalje.
vanmoof.com

Kolo VanMoof.

Bombtrack za lahkotno dirkanje po betonski džungli

Medtem ko se nekateri ukvarjajo z elektroniko, tisti, ki nanjo ne prisegajo, raje vlagajo v razvoj mestnih koles, ki bodo na takšen ali drugačen način olajšala vožnjo po betonski džungli. Bombtrack tako med letošnjimi novinci predstavlja urbano kolo outlaw, ki po videzu spominja na priljubljene motorje »cafe racer«, od katerih prihaja navdih za kolesarjem prijaznejši jermenski pogon, ki ga ni treba naoljiti, zaradi česar se nič več ne umažemo. Kar ga naredi še nekoliko bolj posebnega, sta dve prestavi, ki se samodejno zamenjata, ko dosežemo določeno hitrost, medtem ko zaviramo s sprednjo disk zavoro ali torpedno zavoro. Cena kolesa: 1.669,99 evra.
bombtrack.com

Kolo Bombtrack.

Piaggio ciao praznuje, vespa kot prvi električni skuter

Letos mineva 50 let od začetka proizvodnje legendarnega motornega kolesa ciao, ki ga je podjetje Piaggio sicer prenehalo proizvajati že leta 2006, a je še vedno priljubljeno za vožnjo po mestu. Medtem pa bo vespa, ki je eden od Piaggiovih paradnih konjev, v drugi polovici letošnjega leta na trg prišla v električni obliki kot vespa elettrica. Poleg značilnega stila, preproste uporabe in užitkarske vožnje proizvajalci obljubljajo le najboljšo opremo in dodatke v aktualni elektronski tehnologiji.
piaggio.com
vespa.com

Vespa.

Retro tudi Tomos

Nostalgijo obuja tudi koprsko podjetje Tomos, in sicer z modeloma roadie in rodie XL, ki sta na voljo v štirih različnih barvah. Medtem ko se ponašata s kromiranimi deli in stilsko dovršeno armaturno ploščo, ju poganja dvotaktni motor s samodejnim menjalnikom z dvema prestavama.
tomos.si

Tomos. 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča