9 zdravih navad z vsega sveta, po katerih bi se morali zgledovati

Teja Korošec 12.08.2017
Healthy

Kolesarjenje (Nizozemska)

Foto: Jace Grandinetti / Unsplash

Nizozemci ne kolesarijo zgolj za rekreacijo, temveč kolo zanje predstavlja kar glavno prevozno sredstvo. Popoln način, da ostanemo fit, tudi če nam primanjkuje časa.

Obiskovanje savne (Turčija)

Foto: Bootsnall

Savna dokazano blagodejno vpliva na naše telo ter znižuje nivo stresa. Za maksimalen učinek bi se morali zgledovati po Turkih in savno obiskovati na tedenski ravni.

Čistoča (Singapur)

Foto: Pixabay

Singapur je znan kot najčistejša država na svetu in čeprav tudi Slovenija ne zaostaja veliko, vedno obstaja prostor za izboljšanje. Smeti namreč škodujejo našemu okolju, kar negativno vpliva na naše zdravje.

Vzdrževanje ravnotežja med službo in zasebnim življenjem (Švedska)

Foto: Pixabay

Na Švedskem normalen delovnik traja le šest ur, zaposleni pa poročajo, da so bolj produktivni, srečnejši in manjkrat zbolijo. Delovnika žal samovoljno ne moremo skrajšati, pomembno pa je, da poiščemo zdravo ravnotežje med kariero in prostim časom.

Preberite še: Kako doma narediti naraven deodorant

Priprava obrokov zdrave velikosti (Japonska)

Foto: Alva Pratt / Unsplash

Prekomerna telesna teža, ki povzroča resne zdravstvene težave, danes pesti mnogo ljudi. Eden od razlogov zanjo so tudi preobilni obroki. Japonci so navajeni na manjše porcije hrane in večjo zmernost pri prehranjevanju.

Uporaba začimb (Indija)

Foto: Pexels

Indija slovi po kuhanju z mnogimi začimbami. Le-te hrani ne dodajo le močnejšega okusa, ampak so tudi zdrave. Poleg tega lahko z začimbami preprečimo prekomerno uporabo soli v kuhinji.

Masiranje (Tajska)

Foto: Pixabay

Po dobri masaži se počutimo kot prerojeni in to zelo dobro vedo Tajci. Masaža je namreč del tradiconalne tajske kulture. Za redne masaže ni nujno obiskovati dragih salonov, saj se lahko izmenično masiramo tudi z našimi najbližjimi.

Sladkanje (Francija)

Foto: Brigitte Tohm / Unsplash

Študije se pokazale, da nam občasni priboljški koristijo. Tega se držijo Francozi, ki so pravi mojstri slaščic, a znajo kljub temu ohraniti vitke postave. Tudi tukaj je zmernost ključ.

Pitje čaja (Kitajska)

Foto: Pexels

Čaj je priljubljen marsikje po svetu, a morda nikjer tako kot na Kitajskem. Skodelica čaja na dan s seboj prinaša vrsto zdravilnih učinkov, med drugim tudi znižuje raven holesterola.

Foto: Fritz Bielmeier / Unsplash

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča