Ali veste, katere spletne strani vedo največ o vas?

Matej Jurgele 18.01.2022
marvin-meyer-syto3xs06fu-unsplash

Največ o vas ve Facebook!
Podjetje Clario iz Velike Britanije se je podrobno poglobilo v problematiko, katere podatke o vas zbirajo posamezne spletne strani, in prišlo do zanimivih ugotovitev. Izvedli so natančne analize in pri tem preučili, kdo vam ponuja le piškotke in za kaj jih uporabljajo.

S pomočjo 32 različnih kriterijev so zbirali informacije o tem, kaj od vas spletne strani pričakujejo in katere podatke zahtevajo za minimalno oziroma optimalno delovanje, kot so ime in priimek, naslov, e-naslov, datum rojstva, višina, telesna teža…

No, ugotovili so, da je najslabši Facebook, nato pa njegova “podstran” Instagram. Podjetje namreč zbira 70,59 % vseh osebnih podatkov, ki jih imate. Vse te podatke nato uporabljajo, da vam lahko prikazujejo prilagojene oglase. Zbirajo namreč podatke o imenu, starosti, e-naslovu, spolu, spolni usmerjenosti, zakonskem stanu, religiji, rasi, naslovu prebivališča, statusu zaposlitve, nazivu na delovnem mestu, mobilni in hišni telefonski številki, tipu naprave, hobijih in interesih, najbližjih sorodnikih in podatke o trenutnih in prejšnjih delodajalcih. Zaenkrat (presenetljivo) ne zbirajo podatkov o višini in telesni teži in alergijah ter zdravju.

Veliko manj podatkov o vas zbira podjetje Nike, ki zbira “le” podatke o e-naslovu, imenu, starosti, spolu, domačem naslovu, tipu naprav, ki jih uporabljate, pa tudi o višini, telesni teži in podatke o bančnem računu. Zanimivo pa je tudi dejstvo, da izmed 13 najpogostejših storitev v ZDA nobena ne zbira podatkov o vašem zdravju.

Najmanj podatkov pa o vas zbirajo spletne strani za odrasle, ki želijo vedeti samo, na kateri napravi si ogledujete vsebine in kakšni so vaši interesi. V primerjavi z ostalimi je to pohvale vredno.

Vir: Clario, RN

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča