Amalfijska obala: najlepši biser Italije

CITYLIFE 11.05.2016
Positano. Foto: Depositphotos

Območje, ki slovi po svojih naravnih lepotah, smaragdnih zalivčkih, številnih kulturno-zgodovinskih zakladih, slastnemu limončelu in pravljičnih, v skalnato hribovje vpetih hiškah v barvah sladoleda, vabi na nepozabno potovanje. Vzdolž vrtoglave in vijugaste magistrale nad dih jemajočo Amalfijsko obalo, ki jo obkroža peneče se modro zeleno morje, se nizajo vertikalno rastoča obmorska mesteca, rustikalne ribiške vasice, naravni rezervati, starodavni papirnati mlini, zeleni vinogradi ter buhteči nasadi limon in oljk. Zaradi naravne lepote in arhitekturnih znamenitosti, ki segajo v srednji vek, je bilo idilično območje, ki velja za eno izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Italiji, leta 1997 uvrščeno na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Amalfijska obala je znana tudi po avtohtonih izdelkih, kot so limončelo, ročno izdelana in poslikana keramika, barviti vitraži ter peperončino, ki slovi kot naravni afrodiziak.

Sladko življenje se začne … v Sorrentu

Ker sanjamo o mirnih počitnicah v slogu dolcevita, moramo slikovito Amalfijsko obalo obiskati še pred pravim poletjem,ko se sem zgrnejo trume turistov, in po možnosti najeti avto, saj bomo vožnjo po panoramski cesti z osupljivimi razgledi pomnili celo življenje. Popotovanje lahko začnemo kar v Sorrentu in nadaljujemo naprej proti Sorentinskemu polotoku. Če bomo leteli v Neapelj in bo čas dopuščal, si lahko ogledamo še mestne znamenitosti, med katere sodijo Narodni arheološki muzej, stolnica sv. Januarija, neapeljsko podzemlje, Galerija Umberta I., Kraljevo gledališče San Carlo in grad Castel Nuovo ter trg Plebiscita. Na poti se lahko za hip ustavimo v Pompejih, kjer ne gre spregledati izkopanin starega rimskega mesta, ki ga je ob izbruhu Vezuva zasul vulkanski pepel. Lahko se povzpnemo še na sam Vezuv, potem pa je najbolje odhiteti proti najbolj romantičnemu letovišču na polotoku,ki slovi po svojih barvitih vrtovih in parkih. Enega najlepših bomo odkrili v samostanu sv. Frančiška Asiškega s pravljičnim vrtom, ki se razprostira nad dramatično obalo, prepričal pa nas bo tudi eden najlepših tamkajšnjih hotelov –hotel Parco dei Principi. Po kratkem oddihu se podajmo med živahne uličice mesta, kjer barve, folklora, strastni ljudje, keramika, limone in čiliji pričarajo občutek, ki ga ne bomo hoteli nikoli več izpustiti. V Sorrentu lahko obiščemo tudi mestno plažo in se s čolničkom odpeljemo na odprto morje, odkoder nam bo za pogled na mesto zmanjkalo besed. 

Igra barv marine v Sorrentu. (Foto: Depositphotos)

Mondeni Positano

Naslednje mesto, ki ga nikakor ne smemo izpustiti, je mondeni Positano – letovišče, ki ga zaradi prepoznavnih živobarvnih hišic v mavrskem slogu, ki se vzpenjajo po strmih pobočjih, vsako leto obišče na tisoče turistov, med njimi tudi številni znani in bogati. Cene v Positanu so temu primerno visoke, ozke ulice pa polne nesramno dragih butikov in restavracij. Kljub temu Positano ohranja svoj starodavni šarm in z brbotajočim javnim življenjem, ki mu pečat dajejo unikatno pobarvane tkanine, ročno izdelani čevlji, obleke in šali, odpelje v neki drugi svet. Ko bomo naveličani mestnega vrveža, se lahko z vrečkami, polnimi omamno dišečega sadja, odpravimo na plažo ali pa pot uberemo navkreber, kjer se bomo izgubili med nasadi oljk in limonovcev. Lahko se povzpnemo tudi po 1.700 stopnicah do Nocella in naprej na vrh Sant'Angelo a Tre Pizzi, najvišjega dela Sorentinskega polotoka. Ves trud bo poplačan z veličastnim razgledom. 

Čaroben razgled s terase luksuznega hotela Le Sirenuse. (Foto: sirenuse.it)

V Positanu se lahko na kraljevski zajtrk odpravimo v prestižni hotel Le Sirenuse,ki gleda na Tirensko morje in zaradi svoje čudovite lege ponuja sanjski razgled, vreden obiska, tudi če si ne moremo privoščiti ene od luksuzno opremljenih sob ali apartmajev. 

V času kosila lahko zavijemo v bistro Casa e Bottega, kjer izurjeni chefi za zdrave in okusne jedi, med katerimi naj omenimo slastne solate, panine, testenine, pite in smuti sklede, uporabljajo sestavine najboljše kakovosti ter poskrbijo tudi za tiste, ki se izogibajo glutenu ali mlečnim izdelkom. 

Za nepozabno kulinarično izkušnjo bo poskrbela restavracija Da Adolfo, ki se nahaja na zasebni plaži, na katero nas bo od 10. ure dalje popeljala barčica,označena z zaščitnim znakom restavracije – rdečo ribico. Pri Adolfu bomo brbončice razvajali z na žaru zapečeno mocarelo, postreženo na limoninem listu, ribo iz školjk, svežimi ribami, piščancem po Adolfovo, hrustljavimi pitami in lokalnim vinom. Že samo ob misli na vse te dobrote se nam pocedijo sline.

Zgodovinski Amalfi

Kose bomo naužili lepot Positana, jo lahko mahnemo naprej proti zgodovinskemu Amalfiju, po katerem je obala dobila ime. Na pot se raje odpravimo kar z avtobusom ali v primeru lepega vremena z ladjo, ki pelje po čudovitem delu italijanske obale. Znan kopališki kraj je bil prvič omenjen v 6. stoletju, do 12. stoletja pa je slovel kot ena pomembnejših trgovskih sil v tem delu Sredozemlja. Tudi Amalfi očara s svojimi ozkimi uličicami in trgi, poleg arhitekture v bizantinskem, arabskem in normanskem stilu – med glavni turistični atrakciji sodita romanska stolnica in samostan Chiostro del Paradiso, ki s eponaša z znamenitim križnim hodnikom – pa si lahko ogledamo tudi mogočen spomenik domačina Flavia Gioie, izumitelja kompasa.

Popotovanje po Amalfijski obali lahko romantično zaključimo v hribovski vasici Ravello, katere višja lega odpira dramatičen pogled na obalo, poleg edinstvene panorame pa so ključne znamenitosti Ravella mirne, ozke uličice in prestižne vile s fascinantnimi razgledi. V eni izmed njih, Villi Rufolo, od junija do septembra poteka tudi Ravello Festival – sedemdeset dni glasbe, plesa, filma, razstav in kulturnih dogodkov, ki doživijo vrhunec z magičnim koncertom ob zori.

Čarobna vila Rufolo v Ravellu.

3 TOP NAMIGI pri obisku slikovitega Caprija

Otok Capri

Med otoki ob Amalfijski obali je posebej znan slikovit Capri, ki velja za enega bolj prestižnih letovišč v Italiji. To je kraj, kjer sije žgoče sonce in kjer je v zraku čutiti prijeten vonj po vseh vrstah agrumov, rožmarinu in ostalih aromatičnih zeliščih in začimbah. Na rajski otok nas bo pripeljala ena od številnih ladij, trajektov ali hitrih čolnov iz enega izmed mest vzdolž Neapeljskega zaliva in Amalfijske obale, za pot iz Sorrenta pa bomo odšteli približno 19 evrov.

Capri slovi po svojih dih jemajočih plažah s kristalno čisto vodo. Foto: Depositphotos

Marina Grande

Na Capriju bomo obiskali pristaniško mestece Marina Grande, glavno mesto Capri in vasico Anacapri ter si ogledali čudovite Avgustove vrtove in znamenito vilo San Michele. V njej je nekaj desetletij živel švedski zdravnik in strastni zbiratelj rimske in etruščanske umetnosti Axel Munthe, ki je neprijazno skandinavsko podnebje zamenjal za vroče sredozemsko sonce in v vinogradu z ostanki srednjeveške kapele San Michele sezidal svojo sanjsko vilo, ki je danes muzej. 

Modra jama in plaza La Fontelina

Otoka ne bomo zapustili, dokler ne bomo doživeli lepot Modre jame, v katero se bomo zapeljali z majhnim čolničem, obiskali čudovite plaže La Fontelina, ki s svojimi modro-belimi senčniki in kristalno čisto vodo velja za raj na zemlji,in se posladkali z najboljšim sladoledom na otoku v gelateriji Buonocore (Via VittorioEmanuele, 35).

Modra jama na Capriju slovi po turkizni vodi in očara s prelepo igro svetlobe.

INFO:

Hotel Parco di Principi v Sorrentu: royalgroup.it/parcodeiprincipi

Hotel Le Sirenuse: sirenuse.it

Casae Bottega: facebook.com/Casaebottegapositano

Da Adolfo: daadolfo.com

Villa San Michele: villasanmichele.eu

Villa Rufolo: villarufolo.it 

Festival Ravello: ravellofestival.com

La Fontelina: fontelina-capri.com

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča