Globalna tehnološka znamka HONOR v duhu inovacij sodeluje s priznanim umetnikom umetne ... Več
Brodka: prva slovenska žgana pijača iz zavrženega kruha

Kuhanje žganja ima v Sloveniji bogato tradicijo in praktično ni kraja kjer se ne bi ukvarjali z izdelavo žganih pijač. Tradicionalno družinsko žganjekuho pa je izkoristil tudi mladi Slovenec Martin Kržič, ki je zvaril prvo inovativno žgano pijačo iz zavrženega kruha, ki sliši na ime Brodka.
Zgodba sega v čas Martinovega podiplomskega študija menedžmenta trajnostnega razvoja, ko ga je misel, da mu bo dokončan študij predstavljal le stopnjo izobrazbe, vzpodbudila, da se je udeležil mednarodne konference o krožnem gospodarstvu, katere glavna tema je bila problematika zavržene hrane. Zamisel za prvo inovativno žgano pijačo je mladi Slovenec dobil iz dejstva, da tretjino vse hrane, ki jo pridelamo tudi zavržemo.
Med zavrženo hrano pa velik delež predstavlja prav kruh in ostali pekovski izdelki. Zato je razvil inovativen recept, ki kot prvi na svetu vključuje presežke kruha za izdelavo žgane pijače. S tem je star kruh ponovno uporabil za izdelavo novega živila. Na ta način z izdelavo žganja zmanjšuje količino zavržene hrane, hkrati pa ozavešča o problematiki.
Brodka: prva slovenska žgana pijača iz zavrženega kruha
Brodka je tako visoko kakovostna inovativna žgana pijača nežnega okusa primerna za vsakodnevno uživanje, obenem pa upošteva načela krožnega gospodarstva in ničelno toleranco do zavržkov hrane.
facebook.com/Brodka