Čas je za spomladansko čiščenje omare!

Klavdija Rupar 18.05.2020
omara

Zima se je končala, močno smo že zakorakali v pomlad, kmalu bo pred vrati poletje. Ena izmed stvari, ki bi jih morali narediti ob vsakem prehodu v novo obdobje, je tudi čiščenje omare z oblačili. Nekaj nasvetov, kako se tega sploh lotiti pa smo pripravili spodaj.

Iz omare vzemimo vsa oblačila, ki jih ne nosimo več

Na začetku se nam bo pospravljanje omare zdelo izredno naporno opravilo, v resnici pa je precej preprosto. Najprej iz omare vzemimo oblačila, ki jih nismo nosili zadnjih šest mesecev. Nato pogledamo, ali lahko ta oblačila na tri različne načine kombiniramo z drugimi kosi. Če nam uspe, jih lahko obdržimo, če ne, pa je čas, da se od njih poslovimo. 

Pregledamo kose in preizkusimo kose, za katere ne vemo več, ali so nam prav

Pri vsakem kosu oblačila, za katerega ne vemo več, ali nam je prav, se vprašajmo naslednja vprašanja: nam je oblačilo še vedno prav, ali poudari in polepša našo postavo, ga lahko na tri različne načine kombiniramo z ostalimi kosi in ali bi ga kupili, če bi ga danes zagledali v trgovini?

Foto: Unsplash

Organizirajmo omaro

Ko se odločimo, katera oblačila morajo stran, se moramo sistematsko lotiti organiziranja preostalih oblačil. Najprej jih razdelimo na zimska in poletna. Majice s kratkimi rokavi, kratke hlače, obleke in tanjše jakne pospravimo v en del omare, bunde, kavbojke, puloverje in ostala zimska oblačila pa v drug del. Obenem lahko vse majice s kratkimi rokavi, dolgimi rokavi in srajce razvrstimo po barvah. Tako bomo takoj vedeli, katero izbrati.

Sentimentalna oblačila pospravimo na posebno mesto

Vsi imamo v svoji omari kose oblačil, ki nam veliko pomenijo, vendar jih ne bomo več nosili, želeli pa bi jih obdržati. Namesto, da jih zavržemo, jih lahko pospravimo v posebno škatlo ali zaboj. S tem poskrbimo za več prostora v omari za stvari, ki jih ves čas nosimo.

Foto: Unsplash

Če je možno oblačila podarmo ali prodajmo

Oblačila, ki jih ne bomo več oblekli, lahko podarimo v dobrodelne namene ali jih prodamo. Zapakirjamo jih v vreče ali v škatle, poiščimo dobrodelno organizacijo kot je Zveza prijateljev mladine ali Anina zvezdica, povprašajmo, če potrebujejo oblačila in jih pošljimo. Lahko tudi direktno kontakiramo koga, ki vemo, da mu bodo oblačila prišla prav. Če bi želeli nekaj dodatnega zaslužiti, pa obstaja več različnih spletnih strani, na katerih lahko prodamo malo nošene in še vedno ohranjene kose.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča