Domača okolju prijazna čistila

Anja Mrevlje 05.11.2018
Domača okolju prijazna čistila

Zakaj ne bi tudi sami pripomogli k ozaveščanju zmanjševanja nevarnih odpadkov v naših gospodinjstvih in se lotili izdelave domačih okolju prijaznih čistil. Soda bikarbona, milo, limonin sok, alkoholni kis je le nekaj sestavin, ki jih lahko uporabimo pri izdelavi naravnih čistil, ki s svojo močjo delajo čudeže.

Akcija Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO) tokrat v središče postavlja nevarne odpadke - oziroma načine, s katerimi lahko tudi sami aktivno pripomoremo k preprečevanju njihovega nastajanja. Evropski teden zmanjševanja odpadkov, bo letos potekal med 17. in 25. novembrom 2018.

Ekološko milo.

V sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov lahko tudi organiziramo Delavnico izdelave ekoloških čistil.  Več informacij na ewwr.eu.

Več o tem, katere sestavine predstavljajo varnejše alternative in kaj lahko ustvarimo iz njih, si lahko preberete na spletni strani ZKG kjer boste našli tudi vse potrebne informacije, kako pristopiti oziroma organizirati Delavnico izdelave ekoloških čistil in sodelovati pri eni izmed najbolj prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na temo zmanjševanja odpadkov.

Recept za univerzalno čistilo:

Priprava: Dva litra vode zmešamo s polovico skodelice kisa in četrtino skodelice soda bikarbone. Mešanico lahko uporabimo za odstranjevanje ostankov vodnega kamna s sten tuša, kromiranih pip v kopalnici, okenskih šip, ogledal v kopalnici...

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča