Drožomanija - najboljša knjiga o kruhu na svetu #intervju

Klavdija Rupar 28.08.2019
Drožomanija

Že nekaj časa nazaj smo pisali o knjigi z naslovom Drožomanija, ki jo je napisala slovenka Anita Šumer. Gre za knjigo o peku kruha in peciva z drožmi Drožomanija. Anita dobrote z drožmi pripravlja že vse od leta 2013, sedaj pa je na svetovnem knjižnem kulinaričnem izboru Gourmand World Cookbooks Awards zmagala v dveh kategorijah: Kruh in Zbiranje dobrodelnih sredstev (Evropa). Izbor in podelitev nagrad sta potekala v Macau na Kitajskem v začetku julija.

Knjigo ste lani po priporočilu prijateljev prijavili na tekmovanje. Ste pričakovali zmago ali je bila veliko presenečenje?

Zmaga je bila presenečenje, seveda pa sem ponosna na nagrado za najboljšo knjigo v kategoriji Zbiranje dobrodelnih sredstev, saj že od prve izdaje knjige Drožomanija del sredstev od prodaje namenim deklici Lizi za pomoč pri njenih terapijah. Super je bilo tudi, da je v sklopu dvodnevnega dogodka potekal tudi knjižnji sejem, na katerem sem predstavila svojo knjigo, za obiskovalce pa pripravila tudi pokušino slovenskega kruha in pogače z drožmi.

Vam je nagrada mogoče že odprla kakšne nove poslovne izzive?

V pripravi sta prevoda knjige v tuje jezike, jeseni izide knjiga Drožomanija tudi v nemščini in nato še v hrvaščini. Poleg tega pa trenutno potekajo priprave na prvo slovensko srečanje ljubiteljev peke z drožmi, ki bo potekalo 12. oktobra 2019 na Koroškem, zibelki slovenskih droži, kjer se je peka na ta način tudi najbolje ohranila zaradi tradicionalnega koroškega rženega kruha.

Vam je nagrada dala nov zagon za delo in se mogoče že pripravlja kakšna nova knjiga?

Kot rečeno, se pripravlja Drožomanija v nemščini in hrvaščini. Zagotovo pa mi je zmaga dala nove moči za navduševanje ljudi po vsem svetu za peko "boljšega" kruha, kruha z drožmi. 

Čestitke Aniti!

Fotogalerija

Foto: Drožomanija Foto: Drožomanija Foto: Drožomanija Foto: Drožomanija Foto: Drožomanija Foto: Drožomanija Foto: Drožomanija

Izbor urednika