Faze v razmerju, ki razmerje lahko uničijo ali zgradijo

Klavdija Rupar 31.01.2019
Foto: Unsplash

Vsako razmerje se tekom časa spremeni in razvije. Tako kot se spreminjamo mi sami, se spreminjajo tudi vezi z našimi starši, prijatelji in tudi partnerji. A zagotovo so točke v partnerskem razmerju težje razrešljive. Zagotovo pa je res, da gre vsako razmerje skozi različne faze, kdaj in koliko časa te faze trajajo pa je odvisno od posameznega para.

Predstavljamo pet faz razmerja, skozi katere gre vsak par.

Faza nerodnosti

Nekateri sicer pravijo, da so že na začetku začutili kemijo, ampak ponavadi se dogaja, da je v začetni fazi pred in med prvim zmenkom prisotna nerodnost in negotovost. Preverjamo, ali nam je oseba na drugi strani všeč, ali smo mi všeč njej. Že to, da zberemo pogum in pristopimo do druge osebe je sicer razburljivo, a zagotovo je to eden največjih izzivov v celotnem razmerju.

Foto: Unsplash

Faza privlačnosti

Če smo preživeli prvo fazo nerodnosti, potem vstopimo v najbolj zabavno in razburljivo fazo: fazo privlačnosti oziroma fazo medenih tednov. Prepoznamo samo dobre lastnosti druge osebe in želimo si, da bi se noro in popolnoma zaljubili v nas. Ali konec faze medenih tednov pomeni tudi konec ljubezni? Vsekakor ne. Ta faza se vedno konča, a če nam je oseba na več nivojih še vedno ljuba, si z njo lahko predstavljamo življenje in jo imamo radi, bo razmerje obstalo. V nasprotnem primeru pa lahko ugotovimo, da oseba enostavno ni bila primerna za nas.

Foto: Unsplash

Faza negotovosti

Ko se konča zaljubljenost, moramo ugotoviti ali se s to osebo vidimo na dolgi rok, zato je to precej velik korak, ki je poln negotovosti. Začnemo se spraševati, kakšna je ljubezen do te osebe in ali se naše vrednote in življenja kompatibilna. Najbolj pomembna je odprta komunikacija. Vprašajmo partnerja, kaj si želi v življenju, kakšne cilje ima. S tem bomo ugotovili, ali se z nekom vidimo na dolgi rok ali ne.

Faza intimnosti

Če smo se s partnerjem odločili, da gremo v resno razmerje, potem smo vstopiili v fazo intimnosti. A to ne pomeni seksualne intimnosti, ampak gre za psihično intimnost. Pomeni, da smo ob drugi osebi lahko ranljivi in ji zaupamo tudi dele sebe, ki niso idelani.

Faza partnerstva

Ta faza je drugačna pri vsakem paru. Lahko pomeni selitev na svoje, zaroko, ali da se na dolgi rok odločita, da se ne dobivata več z drugimi ljudmi. To je faza, v kateri ugotovimo, da smo najboljši prijatelji in ljubimci. Skupaj lahko preživimo ure, dneve, tedne, mesece in en drugega samo izboljšujemo in se počutimo kot eno.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča