Fotografije olimpijskih iger, ki so zaznamovale sodobni šport

Denis Pucelj 15.08.2016
Usain Bolt

Na Olimpijskih igrah v MünchnuNemčiji, leta 1972, so člani palestinske gverilske akcije vdrli v olimpijsko vas, kjer je prebivalo kar 10.000 atletov. Dogodek zaznamuje najbolj tragičen trenutek v olimpijski zgodovini, kar 11 izraelskih talcev je takrat izgubilo življenje. (Foto: Getty Images)

Carl Lewis, legendarni atlet, je med leti 1984 in 1992 osvojil kar 10 olimpijskih medalj, od tega 9 zlatih, pri tem pa postavil 13 svetovnih rekordov. (Foto: Eric Feferberg/Getty Images)

Rulon Gardner, rokoborec, je prišel do olimpijske slave v letu 2000 po zmagi nad rusko zvezdo Aleksandrom Karelinom. Zmaga je bila še imenitnejšega leska, saj je to bil prvi poraz za Karelina po kar 13 letih. V Atenah leta 2004 je Gardner po osvojeni bronasti medalji pustil svoje čevlje v sredini igrišča, in s tem simbolično oznanil svojo upokojitev od profesionalnega športa. (Foto: Adam Pretty/Getty Images)

Leta 1936 so bile olimpijske igre v Berlinu, Hitler pa je hitel izkoristiti priložnost za prikaz dominantnosti tako imenovane arijske rase. Jesse Owens, Američan, je pokopal te načrte in osvojil kar 4 zlate medalje, s čimer je zadal boleč udarec Hitlerjevi ideologiji. (Foto: Getty Images)

Otvoritvena slovesnost prvih olimpijskih iger sodobnega časa v Atenah, Grčiji, leta 1896. (Foto: Getty Images)

Letos preminuli znameniti boksar Muhammad Ali, skupaj s preostalimi člani ameriške boksarske ekipe, po zmagi na olimpijskih igrah leta 1960 v Rimu. (Foto: Rex/Getty Images)

Usain Bolt, ki ga mnogi štejejo za najboljšega šprinterja v zgodovini športa, na letošnjih olimpijskih igrah brani naslove v disciplinah teka na 100 in 200 metrov in štafeti 4 x 100 metrov, v vseh teh disciplinah pa drži tudi svetovne rekorde. Bolt je med drugim prvi atlet v zgodovini modernih olimpijskih iger, dobitnik kar šestih zlatih odličij v šprinterskih disciplinah. (Foto: Jed Jacobsohn/Getty Images)

Izbor urednika