Futuristični stadioni po svetu, ki so jih oblikovali znani arhitekti

Klavdija Rupar 31.10.2019
Howard Terminal. Foto: Bjarke Ingles Group

Športni stadioni zagotovo niso več namenjeni samo gledanju različnih športov, ampak vedno bolj spominjajo na strukture, ki sledijo različnim potrebam in vabijo oboževalce različnih stvari in let. Seveda pa so stadioni popularni tudi zato, ker so jih zgradili slavni arihitekti. Podjetja, kot so Populous, Bjarke Ingels Group, Zaha Hadid Arhitects in MAD Arhitects, gradijo stadione, ki so obenem tudi javni parki, tržnice s hrano in celo koncertni odri. Spodaj vam tako predstavljamo sedem stadionov, ki premikajo meje arhitekture v povsem novi smeri.

Tottenham Hotspur stadion v Londonu

Glavni arhitekturni biro pri tem stadionu je bil Populous. Steklena arena je namenjena predvsem angleški nogometni premier ligi, primerna pa je tudi za ameriški nogomet in celo koncerte. V njem najdemo celo atrij s hrano, mikropivovarno, tri pube in največji bar v Angliji.

Tottenham Hotspur stadion. Foto: football.london

Stadion Al Janoub v Katarju

Zala Hadid Arhitects so ta stadion zgradili z enim samim namenom: za svetovno prvenstvo v nogometu, ki bo leta 2020 potekalo v Katarju. Inspiracijo so iskali v zgodovini mesta Al Wakrah, vanj pa vključili tudi estetiko in funkcijo ladje. Stadion za 40.000 ljudi ima na sedežih tudi hladilni sistem, ki pride prav ob hudi katarski vročini.

Stadion Al Janoub. Foto: zala-hadid.com

Quzhou Sports Campus na Kitajskem

Stadion, ki zares spominja na nekaj, kar ni iz našega sveta, so oblikovali MAD Arhitects, velik pa je 2.2 milijona kvadratnih metrov, prizorišča pa se skrivajo pod pokrajinskim parkom. Na prizoriščih poleg 30.000-ih sedežev najdemo še bazen, telovadnico in dvorano z igrami.

Howard Terminal v Oaklandu

Bjarke Ingles Group so ustvarili stadion v obliki žoge, v njem pa najdemo zabaven kompleks in zunanji prostor, od koder se raztezajo čudoviti razgledi na pristanišče. Gledalci si bodo tekme lahko ogledali z 27.000-ih stolov ali stoječih pozicij, ki jih je na voljo kar 10.000.

Howard Terminal. Foto: Bjarke Ingles Group

Court Simonne Matheiu v Parizu

Ko so pariški arhitekti iz biroja Marc Mimram dizjanirali teniški stadion, so si zamišljali, da se bo povsem zlil z okolico. Tako je igrišče obkroženo s po meri narejenimi rastlinjaki in steklenimi potkami, skozi katere lahko navdušenci opazujejo rastline in rože z vsega sveta. 

Court Simonne Matheiu. Foto: mimram.com

Bergen ByArena na Norveškem

Dansko podjetje 3XN je zgradilo moderni kolosej, ki naj bi spremenilo pokrajino tega obmorskega skandinavskega mesteca. Poleg koncertnega in športnega dela, naj bi bil notri še kino, hotel in celo kompleks hiš, ki bo privabil tako domačine kot turiste.

Bergen ByArena. Foto: 3xn.com

Estadio Alfredo Harp Helu v Mehiki

Futuristični bejzbol stadion, ki sta ga oblikovala Francisco Gonzalez Pulido in Alonso de Garay, izstopa na ulicah Mexico Cityja. Okoli stadiona, ki je bil zgrajen čez olimpijski kompleks iz leta 1968, najdemo tudi zunanjo tržnico in organski vrt - vse to je odprto tudi za javnost.

Estadio Alfredo Harp Helu. Foto: Diablos Rojos

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča