Hrana, ki je ne smete jesti pred vadbo

Klavdija Rupar 17.11.2020
pexels-photo-1640777

Imate strog vadbeni režim in se trudite večino časa, kar se da, jesti zdravo? Hrana je poleg vadbe izrednega pomena, saj lahko le s pravilno prehrano zares poskrbimo za zdrav način življenja in lepšo postavo. Katere hrane pa nikakor ne smete jesti pred vadbo?

Hrana z veliko maščobe

Vsi vemo, da obstaja hrana z zdravimi in nezdravimi maščobami. A pred vadbo tudi ni primeren avokado, saj vas bo preveč nasitil, obenem pa lahko povzroči tudi povečanje želodčne kisline. Zato pred vadbo preskočite oreščke, avokado, semena, jajca, sir in ostalo kar ima visoko vsebnost maščob.


Procesirana hrana

Procesirana hrana že na splošno ni primerna za vaše zdravje, pred vadbo pa ni primerna, saj potrebuje dlje časa, da jo prebavite, to pomeni da bo telo težje dobilo hranila, posledično pa se boste lahko počutili napihnjene. In med vadbo se res ne želite počutiti napihnjeni. Za učinkovito vadbo je najbolj primerno, da prej pojeste nekaj, kar vam bo pomagalo pri treningu.

Hrana z veliko sladkorja

Nekateri ljudje pred vadbo potrebujejo veliko energije, a sladkor vsekakor ni tisti, ki vam bo pri tem pomagal. Sladkor vam namreč da energijo za 20 minut, nato pa povroči padec energije. Raje izberite bolj zdrave hidrate, kot sta riž ali testenine.


Hrana z vlakninami

Vlaknine so izrednega pomena za zdravo življenje, a ne najboljša ideja preden se lotite visoko intenzivne vadbe, saj upočasnijo prebavo. Med telovadbo bodo vlaknine preusmerile kri iz mišic, ki jih želite utrditi, v trebuh, da vam pomaga prebaviti hrano. To lahko tudi povzroči slabo prebavo, kar pa vsekakor ni prijetno. Izogibajte se torej brokolija, cvetače in fižola.

Citrusi

Sadje, kot so pomaranče, rdeče pomaranče in celo limone lahko povzročijo neprijetno zgago med telovadbo. Čeprav sadje deluje kot primerna in zdrava rešitev, vam lahko povzroči kar nekaj neudobja med vadbo.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča