Ikona: 50 let revije Rolling Stone

Helena Peterlin 09.11.2017
Kultna revija Rolling Stone praznuje 50 let

Kultno glasbeno revijo Rolling Stone, ki je nekakšna bibilija vseh glasbenih revij,  sta konec šestdesetih let prejšnjega stoletja ustanovila nekdanji hipi in urednik Jann Wenner in glasbeni kritik Ralph J. Gleason. Prva številka je izšla 9. novembra 1967 v San Franciscu, ki je bilo za tisti čas tudi nekako središče ameriškega hipijevskega gibanja.

V 70-letih prejšnjega stoletja je zaslovela z intervjuji rock zvezd, s političnimi prispevki Hunterja S. Thompsona, ki je v tej reviji prvič izdal tudi svoj kultni roman Fear and Loathing in Las Vegas in s fotografijami Annie Leibovitz. V 90-ih se je revija osredotočila predvsem na mlajše bralce in vsebino razširila tudi na področje televizijskih serij, filmov in filmskih igralcev.

V prvi številki je Wenner pojasnil, da so naslov revije navdihnili bluesovska pesem "Rollin' Stone" Muddyja Watersa, rock skupina Rolling Stones ter hit singl Bob Dylana"Like a Rolling Stone". V zgodovino pop kulture se je revija zapisala predvsem z ikoničnimi naslovnicami, na katerih so se poleg glasbenih in filmskih zveznikov znašli tudi politiki in celo papež. Najbolj pa je prepoznavna fotografija Annie Leibowitz, ko je v objektiv ujela golega Johna Lennona, ki objema oblečeno ženo Yoko Ono. "To je to," je dejal Lennon. "To je najin odnos". Umorjen je bil le nekaj ur potem, ko je bila posneta ta najbolj slavna fotografija, ki je krasila eno izmed naslovnic, v zgodovini revije Rolling Stone.

Več na rollingstone.com!

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča