Kako doma ustvariti prostor za meditacijo?

Klavdija Rupar 16.07.2020
pexels-photo-3822864

Dom je sproščena in mirna oaza v hektičnem in podivjanem svetu. Poznate boljši občutek, kot je priti domov po dolgem dnevu dela ali drugih aktivnosti? Omogoča nam sprostitev in umirjenost. Da bo še toliko bolj sproščen, si doma lahko ustvarite pravi meditacijski kotiček. S temi petimi nasveti ga oblikujete tako, da ga boste definitvno vsakodnevno uporabljali.

Izberite prostor, ki ima naravno svetlobo

Naravna svetloba vam bo pomagala, da ostanite budni, prizemljeni in osredotočeni. Za meditacijo izberite prostor, ki ima naravno svetlobo, torej prostor z velikim oknom. Če živite v manjšem stanovanju, razmislite o prestavitvi določenih delov pohištva, da si lahko zagotovite kar se da dober prostor. Bodite kreativni in izberite popoln kotiček - zapomnite si, da gre za prostor, ki ga boste uporabljali vsak dan, zato je najbolje izbrati tudi mesto, ki ga ne potrebujete vsakodnevno. 

Foto: Pexels

Prostor naj bo čist in urejen

Pri meditacijskem prostoru si zapomnite, da je manj več. Želite si, da je ta prostor svetel in čist. Če boste okoli imeli veliko navlake, bodo takšne tudi vaše misli. Poskusite izbrati prostor, v katerem ni računalnika ali televizorja. Glavni cilj meditacije je namreč, da se umaknete stresu, zato se ne živcirajte preveč glede prostora. Naj bo prostor minimalno opremljen, tih in sproščen.

Prostor naj bo umirjen in udoben

Ko meditirate, si želite biti kar se da sproščeni, zato si v prostor za meditacijo prinesite blazine, preproge, odeje in blazine za na tla, ki bodo prostor spremenile v pravo oazo miru in udboja. Če imate dovolj denarja, lahko celo investirate v blazine za meditacijo, ki zmanjšujejo pritisk na določenih delih telesa, kar je med meditacijo, ko vam hitro lahko zaspijo noge, več kot priročno. Lahko dodate še solne svetilke, svečke, ali zvoke, ki vas pomirjajo.

Foto: Pexels

Vnesite košček narave

Narava je že v osnovi sproščujoča in zdravilna, zato v prostor prinesite tudi naravne elemente. Najboljša meditacija je vsekakor na pesku na plaži, a v stanovanju sredi mesta je to malenkost težje izvedljivo. Dodajte kamne in rastline, vazo rožic, manjši kaktus, kozarce s školjkami ali peskom, ali manjšo električno fontano. Če imate malo prostora, naredite le eno polico in nanjo zložite vse te stvari.

Dodajte osebno noto

Ko oblikujete meditacijski prostor vanj seveda dodajte tudi osebno noto. Lahko so to zvoki, vonji ali rastline, ki vas pomirjajo in vas sproščajo. Dodajte eterična olja, sveče, zvonce, kristale, pozitivne izjave ali umetniška dela. S tem boste zares ustvarili unikaten prostor, ki vam je pisan na kožo in vam omogoča, da ostanete sproščeni in osredotočeni na meditacijo.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča