Kako izboljšati zrak v vašem domovanju?

Klavdija Rupar 23.10.2020
pexels-photo-4352247

Z novimi ukrepi in zaostritvami bomo ponovno več časa preživeli v naših domovanjih. Zato je sedaj bolj kot kdajkoli prej izrednega pomena, da je zrak v naših stanovanjih dober, saj tako lahko preprečimo astmo in alergične reakcije. In kako poskrbimo, da je v stanovanju čim manj strupov, plesni in prahu? Naj vam pomagajo spodnji nasveti.

Redno čistite dom

Že na splošno čista hiša pomeni bolj srečno življenje, obenem pa redno čiščenje poskrbi, da je v zraku manj prahu in ostalih delcev. A to ne pomeni, da le na hitro pospravite, ampak redno čistite tudi preproge, preoblačite posteljo in očistite celo zavese. 

Razmislite o nakupu notranjih rastlin

Marsikatera notranja rastlina se lahko obnaša kot zračni filter in iz zraka vleče prah in onesnaženost. Dobri primeri so taščin jezik, zlati potos, praprotnice in spatifili. Pred nakupom je pametno edino preveriti, da na katero od teh niste alergični.

pexels-photo-698170

Kupite čistilec zraka

Zahvaljujoč tehnologiji ioničnih čistilcev zraka lahko hitro in učinkovito odstranite dražljive snovi, ki povzročajo astmo in alergene v zraku. Obenem poskrbijo tudi za odstranjevanje tobačnega dima in cigaret. Vse skupaj pa omogoča, da lažje dihate.

Odprite okna

Najbolj preprosto - odprite okna in spustite v dom svež in kakovosten zrak. Zaradi slabe ventilacije je namreč zrak v zaprtih prostorih precej bolj onesnažen kot zrak zunaj. 

pexels-photo-1125136

Zamenjajte filter v klimi

Imate v stanovanju klimo? Potem preverite, ali je potrebno zamenjati filter. Klime namreč sprejmejo ogromno onesnaženega zraka, ki jo lahko na dolgi rok in ob ne menjavi filtra tudi poškodujejo. Redno menjavanje filtrov vam bo pomagalo prihraniti denar za popravilo klime obenem pa bo zrak vedno čist in svež. Poleg tega redno preglejte tudi filtre v sesalcu, sušilcu za oblačila in kuhinjskih ventilatorjih.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča