Kako ostati osredotočeni pri delu od doma?

Klavdija Rupar 18.05.2021
pexels-photo-4908727

Seveda je fino, da lahko vse delo opravite, kar v udobju svojega doma, mogoče celo iz postelje, cele dneve oblečeni v pižamo ali trenirko. Ampak tega se tudi kmalu naveličaš. Sama se veselim dni, ko imam sestanke, ko namesto razvlečene trenirke nase lahko dam končno nekaj bolj elegantnega in po več dneh uporabim maskaro. Vsekakor pa ugotavljam, da delo od doma ni za vsakogar. Za delo od doma moraš imeti veliko samodiscipline, saj te lahko čisto vsaka stvar v stanovanju zmoti in delo odlašaš. Poleg tega je pomembno, da znaš odložiti delo in ga ne nosiš s seboj v spalnico, ali ne visiš cele dneve na računalniku.

Če ste bili zaradi trenutne situacije prisiljeni delait od doma in se to še nekaj časa ne bo spremenilo, pa imamo za vas nekaj nasvetov, kako ostati osredotočeni med delom od doma.Foto: pexels

Vzemite si odmor

Ko ste doma sami, ko nimate sodelavcev, odpadejo vse kavice in malice. Hitro se lahko zgodi, da sedite za računalnikom celih sedem ali osem ur, brez da bi vmes vzeli petminutni odmor. Tudi meni se je to dogajalo, ko sem imela veliko dela. Sicer je to dobro za produktivnost, a ni dobro za vaše zdravje. S tem, ko vzamete odmor, poskrbite za boljše počutje in zdravje ter preprečite utrujenost, lažje pa boste tudi ostali osredotočeni. Odmor vzemite tudi, ko je vsega preveč, zadihajte ali si privoščite hiter sprehod. Verjemite, da se boste k delu precej lažje vrnili.

Imejte jutranjo rutino

Lahko je to jutranja meditacija ali vadba, če niste pretirano jutranji človek, pa v jutranjo rutino dodajte vsaj zajtrk, umivanje zob, na obraz nanesite kremo za sončenje. Vsekakor ne začnite takoj z delom, saj boste hitro pozabili na hrano ali druge nujne stvari, ki jih morate opraviti zjutraj.

Foto: pexels

Postavite si urnik

Delo od doma omogoča, da lahko delate, kjerkoli in kadarkoli. Če ste bolj jutranji človek, boste delali v bolj dopoldanskih urah, če večer premaga jutro, pa boste delali v večernih urah. To načeloma nima veze, je pa za boljšo osredtočenost zagotovo pametno, da si pripravite urnik in se ga držite. Tisti čas naj bo namenjen samo delu in ne ostalim aktivnostim, kot so gledanje televzije, brskanje po telefonu ali hoji do hladilnika in nazaj.

Prenehajte z multitaskanjem

Včasih smo se z multitaskanjem hvalili in bili izredno ponosni sami nase, ker zmoremo početi več stvari hkrati. A vedno več raziskav ugotavlja, da je multitaskanje slaba ideja. Stvari so narejene polovične, nikakor se ne osredotočite izključno na eno zadevo. Posvetite se samo eni stvari naenkrat, ko končate pa se prestavite na drugo. Verjemite, stvari bodo narejene hitreje in bolje.

Izklopite telefon in elektronsko pošto

Sama sem članke najraje pisala v večernih urah, saj takrat ni bilo veliko klicev in elektronske pošte. Če vas distrakcije motijo in se težko osredotočite na delo, vam predlagamo, da za nekaj ur izključite telefon ali ga date na nastavitev "do not disturb", izključite pa tudi mail. Če si to lahko privoščite, se z nadrejenimi dogovorite, da ste dosegljivi samo nekaj ur na dan. Tako boste v času, ko boste delali zagotovo dosegli večjo produktivnost, saj vas nihče ne bo motil.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča