Kako preživeti osamljenost v času veselega decembra?

Klavdija Rupar 04.12.2020
pexels-photo-4492134

Božič je tik za vogalom, le malo za njim pa še novo leto, ki se ga letos veselimo najbrž precej bolj vsako leto do sedaj. Veseli december in božično-novoletni prazniki so namenjeni praznovanju z družino in prijatelji. Kaj pa se zgodi, ko to ni več mogoče? Ko nam ukrepi prepovedujejo druženje z drugimi ljudmi? Ali ko ne upamo praznikov preživeti z družino, saj je ne želimo ogrožati? Časi so za ljudi, ki živijo sami lahko izredno osameljeni, ta osamljenost pa se bo še dodatno izrazila v času veselega decembra. Zato smo v ta namen pripravili nekaj preprostih nasvetov za tiste, ki boste letošnjo praznično sezono preživeli bolj kot ne sami.

Povežite se virtualno

Povežite se virtualno - fraza, ki jo poslušamo že od marca. Sicer virtualni odnosi težko nadomestijo prave osebne stike, a vseeno se je bolje povezati virtualno kot biti popolnoma brez stikov. Pozitivne lastnosti virtualnih pogovorov so to, da se lahko slišimo s prijatelji iz celega sveta, lahko se naučimo novih stvari in pridobimo izkušnje, za katere drugače sploh ne bi bilo priložnosti. Bodite bolj prijazni, izražajte pozitivna čustva in veliko poslušajte.

Foto: Pexels

Podpirajte druge

Čisto vsak med nami se bo na praznično sezono odzval drugače, nekateri bodo mogoče celo utrpeli izgubo ali pa bodo zapadli v melanholijo. V teh trenutkih je pomembno, da ste tukaj za te ljudi in jim pokažete, da vam ni vseeno za njih. Potrudite se, da ne zapadejo v negativne misli. Preprost telefonski klic ali pa video klic bosta izredno dobrodošla.

Najdite nov hobi, a se ne izolirajte

Poiščite si nov hobi, lotite se nečesa, kar si želite preizkusiti že kar nekaj časa. A ne pretiravjate, saj se boste ob vseh obveznostih še vedno lahko počutili precej osamljene. Zato k novemu hobiju povabite še druge ljudi, saj vas bo to bolj razveselilo, kot da se boste nove stvari lotili sami. Lahko se udeležite virtualnega kuharskega tečaja, ali pa se preko video klica kar od mame naučite, kako se speče potica.

Foto: Pexels

Planirajte prihajajoče aktivnosti

Koronavirus je spremenil naša življenja in načrtovanje naših srečanja z našo družino in prijatelji, a to še ne pomeni, da ne smemo razmišljati o preteklih lepih spominih ali upati na boljšo prihodnost. Če to božično sezono ne morete biti s svojimi ljubljenimi, potem se slišite preko Zooma in se pogovarjajte o lepih stvareh, ki so se vam zgodile v preteklosti ali pa načrtujte vse tiste aktvinosti, ki jih boste počeli, ko se situacija umiri.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča