Kako svoj dom pripravimo na prihajajoče praznike

Klavdija Rupar 02.12.2018
Foto: Unsplash

Priprava na božične praznike ne vključuje le kupovanja daril in kuhanja okusnih jedi. Ne glede na to, ali bomo doma gostili prijatelje in družino, ali pa se za praznike odpravili od doma, je pred prazniki hišo potrebno pripraviti nanje. Spodaj je seznam stvari, ki jih moramo pripraviti, da bomo lahko praznično sezono užili v vsej njeni polnosti.

1. Pospravimo hišo

Prihajajoči prazniki bodo v naše življenje prinesli ogromno umazanije in šare, pa naj bo to od dekoracije, zavitkov papirja za zavijanja, darilnih vrečk, samih daril, voščilnic in pladnjev z božičnimi piškoti. Preden sploh razmišljamo, da bi obesili novoletne lučke, moramo obvezno pospraviti vse prostore, ki so se v zadnjih mesecih napolnili z nepotrebno šaro. Konec leta je tudi primeren čas, da darujemo v dobrodelne namene, zato lahko vse česar ne potrebujemo, darujemo ljudem, ki to potrebujejo. Še posebej je pomembno, da hišo pospravimo, če pričakujemo obiske.

Foto: Unsplash

2. Zavarujmo dekoracijo

Praznični okraski so lahko izredno mamljivi za domače živali in otroke. Oboji so navdušeni nad visečimi okraski, božično smrekico in vse skupaj se lahko hitro spremeni v nered. Če želimo vse to zavarovati pred njimi, je najbolj pametno, da vse postavimo tako, da jim ne bo na dosegu roke. Ne pozabimo, da so lahko nekatere tradicionalne rastline tudi strupene, zato tudi to obvezno ne sme priti v stik z njimi.

Foto: Unsplash

3. Hišo zaščitimo pred morebitnim ognjem

Če v hiši postavimo pravo jelko, potem moramo prej narediti nekaj varnostnih ukrepov. Božična drevesa so pogost povzročitelj hišnih požarov in te so še posebej smrtno nevarni. Zato je pomembno, da ga redno zalivamo in poskrbimo, da ostane sveže. Preden ga damo v vodo, moramo obvezno odstriči spodnji del. Predvsem pa ga moramo dati čim bolj stran od toplih naprav ali dnevne svetlobe.

Foto: Unsplash

4. Pazimo na vtičnice

Lučke in podobno okrasje lahko povzročijo izpad elektrike. Če se odločimo za res veliko dekoracijo, ki vsebuje ogromno luči, je pametno, da pred tem pokličemo električarja, ki nam bo pripravil dodaten električni krog.

5. Pripravimo timer

Poraba elektrike je lahko med božičnimi prazniki precej večja, zato moramo biti še posebej pazljivi, da ne bomo konec meseca dobili ogromnega računa zanjo. Pripravimo timer, ki bo ob točno določeni uri vse okraske prižgal in ob točno določeni uri vse ugasnil.

Foto: Unsplash

6. Pospravimo hladilnik

Ne glede na to, ali praznike preživljamo doma ali se odpravljamo na pot, je pametno, da dobro pospravimo hladilnik. Če bomo daleč od doma, se res ne želimo vrniti in najti plesnive hrane in zanič mleka. Če ostanemo doma in pripravljamo zabavo, pa je hladilnik nujen za shranjevanje zalog hrane, zato je tudi pametno, da v njem naredimo dodaten prostor in ven vržemo vse, kar ne potrebujemo več.

Foto: Unsplash

7. Zaščitimo hišo

Če bomo med prazniki odšli v tujino, je pametno, da je hiša zaščitena in varna. Sosedu naročite naj vam pobira pošto in zaliva rože, zmanjša temperaturo in izšteka nepotrebno elektriko. Pametno pa je tudi, da hišo dodatno zaščitimo in na dolgi rok mogoče celo kupimo kamero, ki bo skrbela, da bomo točno vedeli, kdo hodi okoli hiše in ali se dogaja kaj nenavadnega.

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča