Kako tehnologija spreminja naše spalne navade?

Klavdija Rupar 05.03.2019
Foto: Pixabay

Obstaja pa tudi nov trend, ki ima dejansko ravno nasproten učinek: aplikacije in izdelki, s katerimi bomo svoje spanje izboljšali. Naša telesa so narejena tako, da najbolje spijo v izredno specifičnih pogojih, zato tehnologija stimulira idelano spalno okolje, kar pomeni, da dodatno pomaga našemu telesu, da zaspi in tudi ponoči dobro spi. Obstaja kar nekaj tehnoloških pripomočkov, ki nam pomagajo izoboljšati naše spanje.

Svetlobni senzor

Naša telesa so že več tisoč let navajena na spanje v temni sobi in zbujanju ob sončni svetlobi. Svetloba v sobi enostavno ni primerna za dober počitek. A veliko ljudi ponoči hodi na stranišče. Zato obstaja senzor na gib, ki nas bo ponoči varno peljal do kopalnice, vendar se bo takoj ugasnil, da svetloba ne bo motila spanca.

Budilka, ki posnema sončni vzhod

Obstaja budilka, ki predstavlja vzhajanje sonca in celotno sobo osvetli z umetno svetlobo, s čimer poskrbi, da se zbudimo. Z urniki, ki so vedno bolj natrpani in naporni, sončnega vzhoda ne moremo več uporabiti kot budilko, zato pa lahko uporabimo budilko, ki ga posnema. Umetna svetloba omogoči, da se naše telo zbudi bolj naravno in se ne prestraši, ko zasliši predirno zvonenje. To pomaga, da bomo čez dan bolj spočiti, obenem pa bomo lažje začeli dan.


Pametni termostat

Pametni termostati lahko pripravijo primerno spalno okolje. Telesna temperatura naše telo vodi skozi različne faze spanja, temperatura okolja, ki je drugačna od naše notranje temperature lahko zmanjša kakovost spanja. Pametni termostati pa uredijo primarno okolje in temperaturo, ki je najbolj primerna za naše telo.

Če nismo preveč navdušeni nad tehnologijo, pa nam lahko spanje izboljša že preprosta naprava, ki proizvaja zvoke, ki pomaga pri motnjah v spanju in posledično poskrbi za boljše spanje. 

Izbor urednika