Kako uspešno preteči maraton?

Klavdija Rupar 26.10.2018
Kako uspešno preteči maraton?

Trening

Ne glede na to, ali se maratona lotevamo prvič ali desetič, v vsakem primeru se moramo nanj ustrezno pripraviti. To pomeni, da moramo pred tem kar nekaj časa trenirati. Naredimo načrt treningov in postopno stopnjevanje prilagodimo svojim zmožnostim. Pametno je, da na domačem terenu tečemo nekajkrat na teden. Površine naj bodo čim bolj podobne tistim, ki bodo na maratonu, če imamo možnost, pa je najbolj pametno, da nekajkrat pretečemo kar traso, po kateri bomo tekli. Tako bomo dobro poznali pot in točno vedeli, kaj nas čaka.

Foto: DepositphotosOblačila

Če se maratona lotevamo v jesenskem času, ko znajo biti temperature že precej nizke, zagotovo ni primerno, da se na tek odpravimo v majici brez rokavov in tankih kratkih hlačah. Najbolj pametno je, da se oblečemo po plasteh in tako poskrbimo, da smo oblečeni, ko nas zebe, ali se slečemo, ko nam je vroče. Veliko tekačev uporabi tudi staro kapo in rokavice, ki jih potem med tekom odvržejo.

Foto: BrooksHidracija

Maratoni in teki poleti nas še dodatno dehidrirajo, jeseni pa teh težav ne občutimo več. Preden se odpravimo na tek, je pametno, da spijemo vsaj dva dodatna kozarca vode, da bomo tako manj žejni, naše telo pa bo ohlajeno. Pomembno je tudi, da vse, kar med tekom izgubimo, pridobimo nazaj. Najbolj pametno je, da nekaj časa prej začnemo z uživanjem mineralov, kot so kalcij, kalij, natrij in tudi magnezij, ki bo pomagal pri obnavljanju celic, sproščal mišice in preprečeval krče. Seveda pa po pretečenem maratonu ne pozabimo na primerno regeneracijo in rehidracijo telesa.

Obutev

Niso pomembna samo oblačila, predvsem je pomembna tudi izbira tekaške obutve. Najbolj pametno je, da za primerno obutev povprašamo svetovalce v izbranih športnih trgovinah. Ni vsak športni copat primeren za našo nogo. Ko se odpravimo na maraton, pa zagotovo ni najbolj primerno, da tekaške čevlje obujemo prvič. Pametno je, da že med treningi in pripravami nosimo tiste, ki jih bomo imeli tudi na maratonu. Tako bomo točno videli, ali nam ustrezajo, nanje se bomo navadili in jih shodili. 

Foto: Adidas
Tempo

Preden se odpravimo na maraton, si moramo določiti cilje, nikakor pa ne smemo iti prek svojih zmožnosti. Večkrat se je že zgodilo, da so bili ljudje preveč prepričani vase in so tek začeli precej hitreje, kot so bili sposobni, in so se tudi zelo hitro ustavili, saj niso mogli nadaljevati. Začnimo počasi in nato stopnjujmo, saj bomo le tako prišli do želenega cilja, tek pa se bo končal brez poškodb in prenaprezanja. Za konec ne pozabite: le dobra organizacija, prava motivacija in odlična pripravljenost vodijo do uspešno pretečenega maratona.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča