Kam s kolesom po Sloveniji

Tina Lagler 23.07.2017
Foto: Tomo Jeseničnik

Parenzana

Dolžina: 130 kilometrov (Milje - Poreč)

Parenzana ali Porečanka je urejena kolesarska pot, ki po poti nekdanje ozkotirne železnice vodi od Trsta do Poreča in se vije tudi po slovenski obali. Večina poti, ki vabi tako na enodnevni izlet kot tudi na nekajdnevno popotovanje, vodi po makadamskih stezah skozi številne tunele in mimo čudovitih istrskih mest, vključno z Izolo, Portorožem ter Porečem, Grožnjanom in Motovunom na Hrvaškem.
parenzana.info

Parenzana. Foto: Tomo Jeseničnik

D-2, odsek Mojstrana - Rateče

Dolžina: 20,97 kilometra (36,39 kilometra - Belopeška jezera in Trbiž)

Za družine primerna je kolesarska pot od Mojstrane mimo Gozda - Martuljka skozi Kranjsko Goro in Podkoren do Rateč. Če si želimo pot nadaljevati, jo lahko mahnemo vse do Belopeških jezer in Trbiža, lahko pa se iz Kranjske Gore podamo mimo jezera Jasna na Vršič ali v Tamar. Za bolj zahtevne je enkratna tudi tura iz Kranjske Gore čez Vršič, skozi Bovec in na Mangart, od koder se potem vrnemo v Kranjsko Goro.
kranjska-gora.si

D-2, odsek Mojstrana - Rateče.

Kolesarski krog spodnjega Krasa

Dolžina : 72 kilometrov

Popoln utrinek Krasa ponuja kolesarski krog na najvišje vrhove spodnjega Krasa, čez Lukovec do Trstelja mimo pomnika braniteljev slovenske zemlje na Cerju. Po mulatjerah se spustimo v dolino Brestovice in nadaljujemo v Gorjansko do Debele griže, enega največjih nižinskih prazgodovinskih gradišč pri nas, in končamo v prelepem Štanjelu, kjer smo pot začeli.
visitkras.info

Foto: Zavod STIP, Sežana

Logarska dolina do slapa Rinka

Dolžina : 14 kilometrov

Izlet v Logarsko dolino je pravšnji za sproščeno kolesarjenje z začetka Logarske doline, od koder se odpira fantastičen razgled na mogočne stene Kamniško-Savinjskih Alp, do slapov Palenk in Rinka (t. i. Orlovo gnezdo) na koncu sedem kilometrov dolge doline in nazaj na izhodiščno točko. Slap Rinka pada preko široke stene in je s svojimi 105 metri drugi najvišji slap v Sloveniji.
logarska-dolina.si

Logarska dolina do slapa Rinka

Bear Trail Bikepacking

Dolžina: 200 kilometrov

Enkratno doživetje ponuja tudi Bear Trail, na katerega se je s kolesom dobro odpraviti za več dni, saj se poti skoraj v celoti vijejo po makadamu, skritem pred moderno civilizacijo. Gre namreč za bikepacking pustolovščino po odmaknjenih gozdovih med Kočevjem, kjer je populacija rjavega medveda v Sloveniji precej številčna, Snežnikom, Loško dolino in Kostelom.
beartrailbikepacking.com

Bear Trail Bikepacking.

S kolesom v rudnik

Dolžina: ca. 5 kilometrov

Gorska kolesa so ustvarjena za uživanje v gorah, na Koroškem pa je možno kolesariti tudi po edinstveni, šest kilometrov dolgi urejeni kolesarski poti več kot 500 metrov pod zemljo. Pot skozi goro vodi po opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih podzemlja Pece.
podzemljepece.com

S kolesom v rudnik.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča