Katera letalska družba je najbolj varna?

Matej Jurgele 04.01.2019
Katera letalska družba je najbolj varna?

Po podatkih spletnega portala AirlineRatings.com, ki vsako leto objavi podatke o varnostni posameznih letalskih družb, je tudi letos prvo mesto zasedla avstralska letalska družba Qantas. Nesreče v zračnem prometu so še vedno izjemno redke, kljub temu, pa se je v zadnjih 12 mesecih (v primerjavi s predhodnimi leti) število smrtnih žrtev povečalo

Pri AirlineRatings so analizirali podatke o 405. svetovnih letalskih družbah in pripravili seznam 20 najbolj varnih letalskih prevoznikov. Pri svojem kategoriziranju uporabljajo 12 ločenih meril, vključno z revizijami vlad, upravnih organov letalstva in vodilnih združenj. Prav tako so pod drobnogled vzeli tudi obseg nesreče in pojav tehničnih okvar za vsakega letalskega prevoznika posebej, pozabili pa niso niti na starost flote in profitabilnost podjetja. 

Varnost je na prvem mestu

Qantas je od leta 2014 do 2017 osvojil priznanje najvarnejše letalske družbe. In tudi v letu 2019 Qantas ostaja kot najvarnejši letalski prevoznik. Spodaj navajamo abecedni seznam preostalih najboljzanesljivih in varnih letalskih družb: Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, American Airlines, Austrian Airlines, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, KLM, Lufthansa, Qantas, Qatar Airways, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, in United Airlines ter skupina Virgin Airlines (Atlantic in Australia).


Družba United se je na seznam vrnila, iz seznama za leto 2019 pa sta izginili družbi Japan Airlines in Etihad. Dve veliki ameriški letalski družbi, American Airlines in United Airlines sta prav tako na seznamu, saj sta občutno znižali starost svoje flote z nakupom velikega števila novih letal. Japonsko družbo so izločili iz seznama, saj so enega izmed njenih pilotov zasačili vinjenega na letališču Heathrow. Etihad je bil prav tako izključen zaradi velikih finančnih izgub.

10 najvarnejših nizkocenovnih letalskih prevoznikov

Pri AirlineRatings so prav tako izpostavili 10 najvarnejših nizkocenovnih letalskih prevoznikov, ki jih navajamo po abecednem redu: Flybe, Frontier, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia / Asia, Thomas Cook, Volaris, Vueling, Westjet in Wizz.


Mehiški letalski prevoznik Volaris in madžarski Wizz sta nova na seznamu, medtem ko je iz predhodnega seznama izginil letalski prevoznik Aer Lingus.  AirlineRatings.com letalske prevoznike ocenjuje s sedmimi zvezdicami, in prav vsi izmed 20 najvarnejših so prejeli po sedem zvezdic. Letalske družbe z najnižjimi ocenami za leto 2019 pa so Ariana Afghan Airlines, Bluewing Airlines, Kam Air in Trigana Air Service.

Fotogalerija

Katera letalska družba je najbolj varna?Katera letalska družba je najbolj varna?

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča