Kdaj je najbolj pametno jesti pred telovadbo?

Klavdija Rupar 07.05.2021
pexels-photo-566566

Počutje je boljše, imate več motivacije za delo, vendar še vedno ne veste čisto vsega. Kar je povsem normalno. Je pametno jesti po koncu telovadbe in kdaj je pametno pojesti zadnji obrok pred treningom? To sta vprašanji, ki se marsikomu porajata po glavi. Naj vam pomagamo odgovoriti na drugega.

Je sploh priporočljivo jesti pred vadbo?

Prvo in drugo gorivo za vaše telo sta glukoza in maščoba. Glukoza je po večini shranjena v vaših mišicah in jetrih. Za krajše a visoko intervalne treninge bo glukoza poskrbela za gorivo, a ta ni omejena, zato bo pri daljših in srednje težkih vadbah njeno vlogo prevzela maščoba.

Najprej se vprašajte, ali sploh potrebujete prigrizek. Če tekom dneva vaše telo dobi različne oblike hranil, ki jih potrebuje, potem bo vaše telo brez težav zdržalo skozi vadbo. Najbolj primeren je lahek obrok, ki ima nekaj ogljikovih hidratov, proteinov in maščob. Najbolj pametno nekje dve do tri ure pred vadbo. Če nimate toliko časa, potem manjši prigrizek, ki ima oglikove hidrate in vsebuje proteine.

Bolj kot se približujete vadbi, manjši mora biti obrok, ki si ga pripravite. Če jeste manj kot 30 minut pred vadbo,  to lahko povzroči težave s prebavo, zato je priporočljivo, da obroke planirate pred tem.

Foto: pexels

Kaj jesti pred vadbo?

2-3 ure prej:

Dve do tri ure pred vadbo lahko jeste dve jajci na oko z avokadom, kos polnozrnatega toasta in sveže sadje, sendvič s pustim mesom, avokado, lahek sir in zeleno zelenjavo, praženo pusto meso, rjavi riž ali kvinojo in kuhano zelenjavo ali pa kosmiče z arašidovim maslom in konopljinimi semeni.

1 uro prej:

Uro pred telovadbo lahko jeste kos poloznornatega toasta z arašidovim maslom in banano, polovico malo mastnega sirnega namaza in kos polnozrnatega toasta, proteinsko ploščico in kozarec pomarančnega soka ali pa sadni smuti in eno žlico arašidovega masla.

30 minut prej:

30 minut pred vadbo so priporočljivi obroki npr. 0,35 litra kokosove vode in ena banana, 0,23 litra mleka in pest borovnic ali pa 0,23 litra  pomarančnega soka in granolina ali proteinska ploščica.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča