Kopališča ob slovenskih rekah in jezerih

CITYLIFE 03.08.2017
Bohinj. Foto: Pixabay

Dolina reke Soče

Izvir reke Soče sodi med najlepše izvire v Alpah. Voda priteče iz globoke špranje pod Šnito, zato se je v preteklosti do sotočja s Krajcarico imenovala Šnita. Je 136 km dolga reka, ki se od svojega izvira v Trenti naglo spušča proti morju. Ena najlepših evropskih rek je pomembna naravna vrednota Triglavskega narodnega parka. Slovi po izraziti smaragdni barvi in živahnih brzicah v zgornjem toku. Je raj za ljubitelje vodnih športov, predvsem kajakaše, ribiče, fotografe in tiste, ki iščejo sprostitev v naravi. Med najbolj priljubljenimi doživetji je rafting na reki Soči, ki ga v dolini Soče organizira več kot 20 športnih agencij. Naravne znamenitosti na t. i. smaragdni reki so izvir Soče, Velika korita Soče, Mala korita Soče in Korita Soče pri Kršovcu.
bovec.si

Kanal ob Soči. Foto: Alan Kosmač

Reka Kolpa

Na skrajnem jugovzhodnem delu Slovenije se vijugasto in preko neštetih slapov preliva 292 km dolga mejna reka med državama Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško – kar 113 km državne meje poteka po njenem toku. Kljub temu, da nudi neomejeno možnosti za čolnarjenje, plavanje in adrenalinske športne aktivnosti, velja za še precej nedotaknjeno in slabo poznano. Po vsej dolžini spoznavamo njeno pestrost in možnost rekreacije – tudi ribolova in prijetnega čolnarjenja skoraj po celotnem toku. Reka za veslače ni naporna in velja za lažjo in primerno za začetnike. Njena okolica nudi zavetje za ljubitelje miru in taborjenja ob vodi. Je pokrajina prijetnih mitoloških zgodb in šumenja narave, po kateri nas panoramske ceste vodijo med slikovitimi vasicami in trgi, pisanimi polji in vrhovi vinorodnih hribov.
kolpariver.eu

PREBERITE ŠE: Avanturistična poletna potovanja nekoliko drugače

Bohinjsko jezero

Čeprav je malo manj znano kot bližnje Blejsko jezero, tudi največje slovensko ledeniško jezero velja za izjemno priljubljeno turistično točko. Ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, predvsem za pohodništvo, plezanje in padalstvo, samo jezero pa obiskovalcem nudi predvsem možnosti za plavanje in veslanje.
bohinj.si

Blejsko jezero

Ena najprepoznavnejših slovenskih turističnih znamenitosti privablja obiskovalce v vseh letnih časih. V toplejših mesecih omogoča zabavne aktivne počitnice z dejavnostmi, kot so veslanje, surfanje po jezeru, ribolov, vožnja s kajaki, rafting po bližnjih alpskih rekah, ježa v naravi, planinarjenje po okoliških hribih, kolesarjenje in golf. Med kopalci je priljubljena plaža v zalivu Velika Zaka, kjer je vedno pestro, saj gosti mnoge športne prireditve.
bled.si

Blejsko jezero. Foto: Pixabay

Soteska Blejski vintgar

Sotesko Blejski vintgar, ki leži v neposredni bližini Gorij, 4 km severozahodno od Bleda, sta leta 1891 odkrila Jakob Žumer, gorjanski župan in kartograf, in fotograf Benedikt Lergetporer.

Blejski vintgar. Foto: bled.si

Sotesko so uredili za oglede, predvsem za goste z Bleda, javna otvoritev pa je bila 26. avgusta 1893. Soteska Vintgar, dolga 1.600 m, je zarezana med navpičnimi stenami Homa in Boršta, krasi pa jo Radovna s slapovi, tolmuni in brzicami. Pot skozi sotesko vodi po urejeni poti preko mostov in t. i. Žumrovih galerij in se končuje z mostom nad mogočnim 16 m visokim rečnim slapom Šum. Zaradi naravnih lepot je bil Blejski vintgar uvrščen med pomembnejše turistične zanimivosti Slovenije.
bled.si

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča