Košarkarska legenda z novim videom opozarja na uporabo varnostnega pasu

CITYLIFE 05.03.2021
01049208

Agencija za varnost prometa je namreč z nedavno terensko raziskavo ugotovila, da še vedno preveč voznikov ne uporablja varnostnega pasu. V času zgolj štirih ur so na vpadnicah v 11 mestnih občinah zabeležili kar 2.184 voznikov, ki med vožnjo niso bili pripeti.Največ voznikov brez varnostnega pasu v Kopru, najbolj dosledno pripeti vozniki v Velenju.

V Ljubljani so zabeležili 205 voznikov brez varnostnega pasu, četrtino v jutranjem in kar tri četrtine v popoldanskem intervalu. Največ kršiteljev je bilo sicer v Kopru, kar 586 voznikov je vozilo brez varnostnega pasu. Sledita občini Celje (351) in Novo mesto (331). Najmanj kršitev je bilo na področju lokacij Velenje (20), Slovenj Gradec (27) in Murska Sobota (56).

Agencija za varnost prometa je posnela nov videospot s košarkarsko legendo Markom Miličem, ki poziva: »K prometni varnosti prispevaj tudi ti, vozi odgovorno in se pripni!« Uporaba varnostnega pasu je predpisan in nujni sestavni del varne vožnje.
Dokazano rešuje življenja. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih.

Marko Milič, prvi slovenski košarkar, ki je igral v ameriški profesionalni ligi NBA: »K prometni varnosti prispevaj tudi ti, vozi odgovorno in se pripni!«

Vedno poskrbite za dosledno pripenjanje otrok

V prvih dveh mesecih letos je Policija po začasnih podatkih ugotovila več kot 6.500 kršitev neuporabe varnostnih pasov. Posebej zaskrbljujoče je, da je v istem času Policija ugotovila že 1.011 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih. 
V letu 2020 je bilo tovrstnih kršitev 6.579, leto poprej pa 5.973, število je torej ob zmanjšanem obsegu prometa naraslo! Agencija in Policija zato pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. Policija bo v času nacionalne preventivne akcije izvedla poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča