Luksuriozno v novo leto

CITYLIFE 31.12.2022
Chalet Zermatt Peak, Švica

Chetzeron je zatočišče za športne navdušence.

Chetzeron, Crans-Montana, Švica

Predstavljajte si nekdanjo gondolsko postajo na 2.112 metrih v osrčju smučišča Crans-Montana, preurejeno v hotel s 16 sobami. Vse imajo velika panoramska okna, tako da lahko razgled na dolino Rhone in najvišje vrhove Alp, od Matterhorna do Mont-Blanca, občudujemo kar iz postelje. Chetzeron je zatočišče za športne navdušence. Že sam dostop do hotela je precej avanturističen. Gondola tja namreč ne vozi več, zato lahko gostje do hotela pridejo peš, s kolesom, terenskim vozilom, smučmi ali motornimi sankami. Vendar pa tja zahajajo tudi najbolj “epikurejski” popotniki – najverjetneje zaradi teras z visečimi mrežami in ležalniki, ogrevanega zunanjega bazena, parne kopeli in savne. Posebna je tudi hotelska kuhinja – glavna kuharica Lucia Cordonier prisega na rafinirano alpsko kuhinjo in sezonski meni z regionalnimi okusi in svežimi domačimi pridelki. Za tiste, ki bi se radi naučili njene veščine, pa organizira tudi tečaje.
chetzeron.ch

La Bouitte - idilična brunarica s restavracijo s tremi Michelinovimi zvezdicami. (foto: M. Cellard)
La Bouitte, Les 3 Vallées, Francija

Najboljše bomo zagotovo jedli pri La Bouitte, v brunarici s 15 sobami oziroma apartmaji in restavracijo s tremi Michelinovimi zvezdicami. Vodita jo oče in sin, René in Maxime Meilleur. Pravita, da navdih za jedi črpata iz lepote in kulturne dediščine pokrajine Savoje. Na meniju so med drugim ostriži iz Ženevskega jezera, starodavne sorte korenčkov, buč, sveža zelišča in manj znani lokalni siri. Nekajkrat na leto organizirajo tudi vinske dogodke, tako imenovane eksperimentalne večere, na katerih kuharja skušata vina najboljših svetovnih vinarjev povezati in dopolniti s svojimi kulinaričnimi mojstrovinami. A pri restavraciji se zvezdice ne zaključijo, letos poleti so namreč pridobili še peto za svojo hotelsko ponudbo. Po smuki na največjem smučišču na svetu Les 3 Vallées, kjer sta tudi mondena Courchevel in Val Thorens, se lahko gostje sprostijo v prenovljenem spaju, kjer se dobesedno cedita med in mleko. Ponudbo pa so razširili še s hišno znamko kozmetike iz zdravilnega vrbovca.
la-bouitte.com

Butični hotel Rossa Alpina v italijanskih Dolomitih. (foto: Alex Filz)
Rossa Alpina, Italija

Z enakim številom zvezdic se lahko pohvali tudi butični hotel Rossa Alpina v italijanskih Dolomitih. Je v lasti družine Pizzinini, ki je leta 1939 kupila takrat majhno kmetijo z gostilno. Danes ima tri restavracije, med drugim tudi St. Hubertus, ki je letos poleti pridobila še tretjo Michelinovo zvezdico. Odprta je od leta 1996 in v tem času je iz takratne majhne picerije nastala restavracija z vizijo gorske kuhinje, z 11 mizami, glavni kuhar Norbert Niederkofler pa pripravlja le večerje. Gostje dizajnersko opremljenega hotela se lahko razvajajo še v spaju, izvajajo jogo ali telovadijo, odigrajo partijo biljarda ali pa si v “hišnem kinu” ogledajo najnovejši film. Izmed vseh nastanitev je najbolj priljubljen Chalet Zeno. Opremljen je v gorskem slogu, z odprtim kaminom in zasebnim vrtom z zunanjo finsko savno in jacuzzijem.
rosalpina.it/italy-michelin-star-restaurants.htm

Chalet Zermatt Peak - skozi panoramska okna in steklen strop se razprostira pogled na okoliško gorovje.
Chalet Zermatt Peak, Švica

Zermatt leži v osrčju švicarskih Alp, obkroženih z več kot 30 štiritisočaki, med njimi tudi veličastnim Matterhornom. Ponuja 360 km urejenih smučarskih prog in mnoge udobne nastanitve z gurmanskimi gorskimi restavracijami. Mednje zagotovo spada tudi Chalet Zermatt Peak, kjer gostje ob prihodu v zastekljenem lobiju najprej popijejo kozarček šampanjca. Od tam se skozi panoramska okna in steklen strop razprostira pogled na okoliško gorovje, notranjost pa so zasnovali priznani notranji oblikovalci. Pri Chalet Zermatt Peak pravijo, da niso pri ničemer skoparili, zato k opremi spadata tudi marsikatera umetnina in unikatno pohištvo. Podoben razgled ponuja tudi pet posamično zasnovanih spalnic, kjer nam niti ni treba vstati iz postelje, da bi uživali v pogledu, še zavese si lahko odstremo z daljincem. Glavni kuhar Alfonso Crescenzo ustvarja prilagojen meni, saj upošteva osebne želje in okuse gostov. Vsak dan pripravi gurmansko večerjo s petimi hodi in uporablja le najboljše sestavine in sveže proizvode. S posebnim menijem pa je poskrbljeno tudi za otroke. Gostje se lahko sprostijo v hišnem spaju, za strastne športnike, ki jih smuka ne zdela dovolj, pa je na voljo še fitnes.
chaletzermattpeak.com

Rooms Kazbegi - čudovita knjižnica v lobiju hotela.
Rooms Kazbegi, Gruzija

S prav posebnim razkošjem se ponaša tudi nekdanje sovjetsko letovišče, ki ne skriva svoje dediščine, hkrati pa nudi toplo, sodobno vzdušje. Ob kavkaških gorah na severu Gruzije je hotel s 155 sobami, opremljenimi v naravnih materialih, kot so usnje, les in kamen. Njegovo notranjost je zasnovala oblikovalka Adjara Arch v sodelovanju z dvema tbilisijskima arhitektoma. Gostje lahko po smuki ali trekingu uživajo v tradicionalni gruzijski kuhinji, ki temelji na lokalno pridelani sezonski hrani, poležavajo na premični terasi, se sprostijo v bazenu ali posežejo po kakšni dobri knjigi iz knjižnice v lobiju hotela. Tam je tudi majhen kazino, kjer lahko ob igranju rolete prižgemo tudi kakšno cigaro. Hotelski bar namreč poleg zbirke lokalnih in tujih žganih pijač in vina ponuja še pester nabor ročno zvitih cigar različnih letnikov.
roomshotels.com/kazbegi

Fotogalerija

(foto: Nick Paniashvili) (foto: Nick Paniashvili) (foto: arhiv Rooms Kazbegi) (foto: Daniel Mueller) (foto: arhiv Chalet Zermatt Peak) (foto: Deitmar Bachmann) (foto: arhiv Chalet Zermatt Peak) (foto: Deitmar Bachmann) (foto: arhiv Chalet Zermatt Peak) (foto: arhiv Chalet Zermatt Peak) (foto: arhiv Chalet Zermatt Peak) (foto: arhiv Chalet Zermatt Peak) (foto: arhiv Chalet Zermatt Peak) (foto: Marc Berenguer) (foto: Alex Filz) (foto: Alex Filz) (foto: Alex Filz) (foto: Alex Filz) (foto: Alex Filz) (foto: Alex Filz) (foto: Daniel Töchterle) (foto: M. Cellard) (foto: arhiv La Bouitte) (foto: arhiv La Bouitte) (foto: arhiv La Bouitte) (foto: arhiv La Bouitte) (foto: arhiv Chetzeron) (foto: arhiv Chetzeron) (foto: Martin Gardelliano)

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča