Manj poznani, a čudoviti otoki Hrvaške

Teja Korošec 28.07.2019
Otok Žirje.

Tokrat smo se osredotočili na otoke, ki se nahajajo med pri Slovencih zelo priljubljenim Kvarnerjem in Dalmacijo. Vsi so dosegljivi z ladjo iz Zadra ali Šibenika. 

Ist

Otok Ist leži v severnem delu zadarskega arhipelaga. Če si ob kopanju v kristalno čisti vodi zaželimo drugih aktivnosti, se lahko povpnemo na vrh Straža, kjer najdemo cerkev in čudovit razgled.

Rava

Foto: Pexels

Rava je pravi neodkriti biser Jadrana. Ponuja razgled na bolj obiskan Dugi otok, na majhni Ravi pa stoji le nekaj hiš. Na otočku najdemo 140 stalnih prebivalcev, nasade oljk in vrhunsko morsko restavracijo. 

Olib

Olib se nahaja v bližini nekoliko bolj poznanega otoka Silba. Ponaša se z zalivi s kristalno čisto turkizno vodo, ki spominja na Karibe. Otok v dolžino meri slabih 10 kilometrov, priljubljen pa je tudi med jadralci. 

Ilovik

Foto: Unsplash

Manjši otok Ilovik najdemo južno od Lošinja. Na njem se nahaja istoimenska vas, posebnost otoka pa so evkaliptusova drevesa. Povezave s celino in drugimi otoki so precej dobre. 

Veli Iž.

Očarljivi otok Iž leži med Dugim otokom in Ugljanom. V naseljih Mali in Veli Iž živi preko 500 prebivalcev, zato tu najdemo nekaj več dogajanja. 15. avgusta domačini praznujejo praznik zaščitnice Marije.

Žirje

Otok Žirje. Foto: Pixabay

Južno od slavnih Kornatov se nahaja še dokaj neodkriti otok Žirje, ki je del šibeniškega arhipelaga. Žirje so poznane po naravnih lepotah, na voljo je tudi vrsta poti za kolesarje in pohodnike. 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča