Mlad slovenski par čez lužo osvojil kolesarskega oskarja

Anja Mrevlje 23.05.2016
kolesarski oskar

V Portlandu v ameriški zvezni državi Oregon je filmski festival Filmed By Bike že 14. leto zapored postregel z najboljšo bero filmov iz kolesarskega sveta. Festival, na katerem se je med 6 in 8. majem na velikem platnu v ameriškem slogu veličastnega kina Hollywood Theatre, odvrtelo 59 filmov 55 avtorjev iz 19 držav, je tokrat, sicer ne prvič, gostil tudi film slovenskega videoprodukcijskega tandema OSM films z naslovom Tracks of Planai. “Film sva lani posnela za video natečaj v avstrijskem kolesarskem parku Planai v Schladmingu in nato na Facebooku zbirala všečke. Ko je bil izmed štirih filmov, ki sva jih prijavila na festival, nomiran prav ta, sva bila nadvse presenečena, saj zbiranje všečkov še ne pomeni, da je izdelek res dober,” pojasnjuje Tina Lagler, ki s fantom Blažem Mikličem v okviru njune video produkcije med drugim najraje snema prav kolesarske filme.

V prvih dveh festivalskih dneh so se tako predstavili filmi z najrazličnejšimi zgodbami, čeprav je bila rdeča nit jasna – strast do kolesarjenja. Tina, ki se je festivala iz radovednosti tudi sama udeležila pove, da v Portlandu kolesarjenje res nekaj velja: “Kolesarji v prometu niso spregledani, kolesarske steze so urejene, hitro pa padejo v oči tudi prometni znaki s sliko kolesarja in napisom “Deli cesto”. Obenem sta kolesarska kultura in skupnost v Portlandu izredno močni, kolesarji se radi zbirajo na najrazičnejših dogodkih, kolesarijo v šolo, službo ali preprosto zase, na splošno se tako mesto kot sama zvezna država trudita, da je kolesarjenje res radost.”

Hollywood Theatre: Tina Lagler

Organizatorji filmskega festivala Filmed By Bike, ki je svojo pot pred 14 leti začel kot preprost dogodek, na katerem so prikazali lokalne kolesarske filme, so neznansko ponosni, da so letos gostili filme avtorjev iz kar 19 različnih držav po svetu, kar je nedvomno uspeh. Filmi, kot sta King Of The Mountain in The Trail to Kazbegi, ki sta bila skupaj s slovenskim Tracks of Planai nominirana za Golden Helmet Award, ter The Thousand Year Journey: Oregon to Patagonia, Cycling and Wild Camping in China, Gibidum, KRAS, Riding Behind the Curtain: Slovenia, Indie Alaska: I Am A Winter Cyclist in mnogi drugi, so navdidujoči in polni ljubezni do kolesarjenja, še razloži Tina. Nagrade Golden Helmet Award za najboljši kolesarski film še zdaleč ni pričakovala, saj je bila konkurenca izjemna: “Filma, ki sta se potegovala za nagrado sta odlična dokumentarca z močno zgodbo in prelepo fotografijo, toda minuta in 16 sekund, kolikor je dolg najin film, je žirijo prepričala. Navdušeni so, da lahko v tako kratkem času na tako artističen način poveš vse. Za naju je to res dokaz, da je film dober, da greva v pravo smer in da je to res to, kar si želiva početi. Čeprav se sliši klišejsko, je občutek, ko ob tako močni konkurenci dobiš nagrado nepopisen in dejansko se zaveš, da je tudi Slovenija na zemljevidu kolesarskih destinacij. Da se skupaj s strastnimi kolesarji, organizatorji kolesarskih dogodkov, pisci kolesarskih vsebin in nenazadnje filmarji razvijamo ter kljub naši majhnosti gradimo veliko in močno kolesarsko sceno.”
osmfilms.com

Golden Helmet Award: Tina Lagler

Izbor urednika