Na potovanjih najraje plačujemo s plačilnimi karticami ali pametnimi napravami

Helena Peterlin 12.07.2022
foto-visa

Ob umirjanju pandemije novega koronavirusa se slovenski anketiranci z veseljem odločajo za preživljanje počitnic v tujini in se ob koncu tedna odpravljajo na izlete ter nakupujejo v sosednjih državah. Kar se tiče plačevanja na dopustu so anketirani slovenski popotniki pokazali skoraj enako naklonjenost plačevanju s karticami ali pametnimi telefoni/urami in gotovino, je pokazala Visina raziskava Potovalne in plačilne namere 2022 (Visa CEE Travel and Payment Intentions Study 2022), ki zajema osem trgov srednje in vzhodne Evrope, vključno s Slovenijo.

Potovanja v tujino so pogosto neločljivo povezana s plačili v drugih valutah, kjer pa imajo potrošniki na voljo različne načine plačevanja. Skoraj polovica anketiranih (49%) Slovencev na potovanjih v tujini uporablja brezstični način plačevanja s plačilnimi karticami, skoraj desetina na potovanjih v tujini uporablja tudi brezstično plačevanje s pomočjo naprav kot sta pametni telefon ali pametna ura. Ta trend se je razvil v času pandemskih omejitev, ko so se potrošniki množično obrnili k spletnemu nakupovanju in brezstičnim plačilom, te navade pa so se prijele in ostajajo v plačilnih preferencah tudi na potovanjih v tujino.

Skoraj dve tretjini anketirancev iz Slovenije ocenjujeta, da sta med potovanjem v tujini glavni prednosti plačevanja s plačilnimi karticami hitrost in priročnost, več kot polovica pa jih prednost vidi v tem, da ni potrebe po lokalni denarni valuti. Pri plačevanju posameznih storitev v tujini anketiranci iz Slovenije po plačilnih karticah v največji meri posegajo na bencinskih servisih, pri nakupovanju v trgovskih centrih, ter za nakupe izdelkov vsakdanje potrošnje.

»Opažamo, da se Slovenci na potovanjih v tujino skoraj v enaki meri zanašajo na plačevanje s karticami in mobilnimi napravami kot na gotovino. Da jim brezgotovinski načini plačevanja najbolj ustrezajo, je navedla skoraj polovica državljanov Slovenije. Zahvaljujoč inovativnemu in zaupanja vrednemu globalnemu omrežju Visa lahko vsakdo hitro, udobno in varno plačuje na več kot 100 milijonih lokacij v več kot 200 državah in ozemljih,« je povedala Alenka Mejač Krassnig, direktorica Visa Europe za Slovenijo.

Zanimiv vidik kartičnega plačevanja je, da velika večina anketiranih Slovencev (91%) uporablja isto kartico doma in na potovanjih v tujini, le skoraj 9% pa za plačila v tujini uporablja drugo kartico. Kot razloge za uporabo druge kartice v tujini navajajo občutek večje varnosti, če v tujini ne uporabljajo svoje "primarne" plačilne kartice (skoraj 61%), boljši nadzor nad porabo (38%) in boljše menjalne tečaje (skoraj 23%).

Potovanja so nazaj
Anketiranci iz Slovenije pa v primerjavi z drugimi državami izstopajo glede načrtovanih potovanj v letošnjem letu. Kar 62% vprašanih namreč načrtuje potovanje, daljše od treh noči. Za primerjavo, med Hrvati in Madžari jih le tretjina načrtuje potovanje, daljše od treh noči, med prebivalci Romunije pa jih potovanje, daljše od treh noči, načrtuje dobra polovica. Več kot polovica anketirancev iz Slovenije načrtuje potovanje v sosednjo Hrvaško.

Slovenci se radi odločijo tudi za kratek oddih ob koncu tedna - to vrsto potovanj je navedlo več kot 44% vprašanih, podobne namere po kratkih oddihih ob koncu tedna letos kažejo tudi Hrvati (41%). Slovenci so pokazali tudi naklonjenost nakupovalnim potovanjem v sosednje države; skoraj 23% anketirancev je pripravljenih potovati v tujino z namenom nakupovanja. Med najbolj priljubljenimi državami so Avstrija (58%), Italija (54%) in Hrvaška (46%).

 "V Visi že dolgo verjamemo, da so potovanja in turizem gonilna sila gospodarskih priložnosti in delovnih mest ter kulturne ozaveščenosti in spoštovanja. Študija Visina raziskava Potovalne in plačilne namere 2022 kaže, da se vprašani Slovenci letos veselijo, da bodo ponovno vzpostavili svoje predpandemske potovalne navade. Vrnitev na potovanja, pa naj gre za počitnice, mestni oddih ali nakupovanje v sosednji državi, kaže, da slovenski potrošniki znova vzpostavljajo raven zaupanja, kar je dober obet za ponovni zagon mednarodnih potovanj in čezmejnih transakcij," je komentirala Alenka Mejač Krassnig, direktorica Visa Europe za Slovenijo.

Raziskava je pokazala, da se bo približno 41% sodelujočih Slovencev letos enkrat odpravilo na počitnice. To velja tudi za Madžare (20%), Čehe (21%) in Slovake (25%). Preostali vprašani Slovenci so navedli, da bodo šli na počitnice pogosteje: dvakrat oz. trikrat (več kot 26%), štirikrat ali petkrat (skoraj 15%), več kot petkrat (več kot 25%).

Več kot polovica vprašanih (51%) Slovencev počitniška potovanja običajno načrtuje več mesecev pred potovanjem, 26% jih načrtuje potovanja približno mesec dni vnaprej. Najbolj priljubljene počitniške destinacije Slovencev v letu 2022 so Hrvaška (skoraj 57%), Italija (22%), sledita Španija in Grčija z 19 in 18 %.

Poleg daljših počitnic v tujini se bodo anketirani Slovenci letos odpravili tudi na krajše vikend oddihe v tuja mesta. Tri najbolj priljubljene prestolnice za izlete ob koncu tedna, ki bi jih Slovenci radi obiskali v tem letu, so Dunaj (več kot 15%), London (skoraj 14%) in Pariz (13%). Kar 49% vprašanih si letos želi oditi na 2 ali 3 mestne oddihe, malce več kot 24% pa se jih bo odločilo za enkratni mestni oddih. Kar zadeva načrtovanje mestnih izletov, skoraj 36% vprašanih Slovencev načrtuje približno mesec dni vnaprej, več kot 30% pa jih krajše oddihe načrtuje teden ali dva prej.

Visini nasveti plačevanja za popotnike 

Plačila v tujini
Ko v tujini plačate s kartico ali na bankomatu dvignete gotovino, vas sistem vpraša, ali želite plačati v lokalni ali domači valuti. Če izberete lokalno valuto, lahko dobite ugodnejši tečaj.

Dobri tečaji
Uporaba kartice Visa v tujini je lahko ugodnejša od nakupa valute v menjalnici.

Mirna vest
Z uporabo kartice Visa v tujini boste med potovanjem mirni, saj so na voljo številni ukrepi za zaščito domačih in mednarodnih plačil.

Varnost
Pri plačevanju s kartico Visa v tujini so uporabljeni isti visokotehnološki sistemi za preprečevanje goljufij kot doma, zato so vaša plačila varna ne glede na to, kje ste.

Enostavnost
Uporabite svojo kartico za lahkotno potovanje s preprostimi in brezskrbnimi plačili Visa.

Sprejemanje
S kartico Visa lahko preprosto in priročno plačujete na več kot 100 milijonih lokacij v več kot 200 državah po vsem svetu, kjer koli vidite simbol Visa.

Več informacij na spletni strani visa.com

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika