Najboljši božični sejmi v Evropi

Tina Lagler 26.11.2016
Najboljši božični sejmi v Evropi

Kot na pladnju so hkrati s seznamom najboljših božičnih sejmov v Evropi prišle tudi enkratne ideje za praznične izlete. Zakaj je torej ne bi mahnili nekam čez mejo na enega izmed finih božičnih sejmov, pa naj bo ta velik ali majhen? Važno je, da ob dobri glasbi kaj pojemo, se podružimo in pobrskamo za kakšnim ročno izdelanim darilcem.

To so najboljši božični sejmi v Evropi:

BUDIMPEŠTA, MADŽARSKA

V prestolnici Madžarske se bomo znašli med sto lesenimi pavilijoni na trgu svetega Štefana. Med tradicionalnimi madžarskimi slaščicami bomo našli kuhano vino, pa tudi tradicionalne krznene kape in rokavice, kvačkane izdelke ter ročno izdalno čokolado in medenjake.

GORA PILATUS, ŠVICA

Evropski najvišje ležeči božični sejem najdemo v švicarskih Alpah, in sicer 2132 metrov nad morjem, kjer nas bo pričakala prava zimska romanca s prekrasnim razgledom. Njihov božični sejem je nadvse ljubek, med drobnarijami pa bomo našli ročno narejene izdelke.

LILLE, FRANCIJA

Sredi Lilla se v božičnem času bohoti ogromno panoramsko kolo, ki je obenem tudi središče božičnega sejma. Francoska mesteca so  v prazničnem mestu naravnost čudovita, saj na bogato okrašenih stojnicah najdemo prav vse od umetniških del do ročno izdelanih lesenih igrač. Seveda gre ob tem poizkusiti tudi francosko kuhinjo, ki je znana po slastnih sirih in odličnem šampanjcu.

DUBROVNIK, HRVAŠKA

Dubrovnik ni le nadvse zaželena poletna destinacija, temveč tudi zimska. Ena najboljših lastnosti, ki jih ima decembrski Dubrovnik, je zagotovo fantastična okrasitev in luči, ki osvetljujejo zgodovinske znamenitosti mesteca in mestno obzidje iz 13. stoletja. Na stojnicah bomo našli hrvaške kulinarične specialitete, kot so inčuni in kontonjata, božična slaščica s kutino, seveda pa med drugim ne manjka ročno izdelanih darilc.

PREBERITE ŠE: Najboljše dišeče svečke, ki v dom prinašajo božično vzdušje

STOCKHOLM, ŠVEDSKA

Medtem ko pri nas hrepenimo po belem božiču, ga na Švedskem skoraj zagotovo lahko doživimo. Prav zato je tamkajšnja prestolnica v tem času še kako čudovita, še posebno, ker skandinavski slog pripomore k dodatni čarobnosti. Na sejmu lahko prigriznemo švedske mesne kroglice in se posladkamo s hruškovim vinom.

INNSBRUCK, AVSTRIJA

Čeprav v Innsbrucku najdemo kar nekaj božičnih sejmov, je najbolj romantičen zagotovo tisti v starem mestnem jedru, obkrožen s srednjeveškimi hišicami. Stojnice so obložene z dišečimi medenjaki, lesenimi igračami in okraski iz pihanega stekla.

STUTTGART, NEMČIJA

Prvi božični sejem v Stuttgartu sega v leto 1692, zato je to eden najbolj znanih nemških predbožičnih festivalov, ki vse generacije vabi na druženje. V središču tega mesta, ki je zaprto za promet, diši po kuhanem vinu in smrečjih vejah. Tlakovane ulice so polne okrašenih stojnic, ki se tudi potegujejo za naslov najlepše. Brez dvoma bomo tam našli kakšno lepo presenečenje za najdražje.

BRUGES, BELGIJA

Glavne stojnice na praznične dni v Brugesu najdemo v osrčju mesta v odlično ohranjenem srednjeveškem jedru, ki je tudi ena najbolj znanih tamkajšnjih turističnih atrakcij. Nazdravimo lahko ob lokalnem pivu in pobrskamo za ročno izdelanim nakitom, klobuki, šali in usnjenimi izdelki, za piko na i pa si privoščimi še njihovo slastno čokolado.


Izbor urednika