Najlepša letališča na svetu

Teja Korošec 04.10.2017
Foto: Pinterest

Queen Alia (Aman, Jordanija)

Foto: Louis Berger Group

Obliko mednarodnega letališča v Amanu so navdihnili beduinski šotori. Vrh stavbe se ponaša z edinstvenimi betonskimi kupolami, ki potnike ščitijo pred močnim jordanskim soncem. Barve letališča odsevajo okoliško puščavsko pokrajino. 

Kuala Lumpur (Malezija)

Foto: Malaysia Airports

V malezijskem Kuala Lumpurju stoji eno izmed največjih azijskih letališč. Japonski arhitekt Kisho Kurakawa je pri načrtovanju prepletel tradicionalni islamski dizajn in motive iz malezijske džungle. 

Peking (Kitajska)

Foto: Sinology Institute

S površino 1.3 milijona kvadratnih metrov terminal 3 pekinškega letališča predstavlja eno izmed največjih stavb na svetu. Zgrajen je bil leta 2008, tik pred začetkom Olimpijskih iger. Arhitekti iz studia Foster + Parners so pri zasnovi uporabili tradicionalne kitajske barve in motive. 

Madrid Barajas (Španija)

Foto: Pinterest

Letališče v španski prestolnici je bilo že večkrat imenovano za najlepše evropsko letališče. Za prenovo in širitev zgradbe leta 2006 je zaslužen arhitekt Richard Rogers. Nenavadna valovita streha se odlično ujema z neznačilnimi rdečimi in rumenimi odtenki.

PREBERITE ŠE: Top 10 mest za ljubitelje arhitekture

Kansai (Osaka, Japonska)

Foto: Pinterest

Letališče Kansai se nahaja na umetnem otoku v zalivu velemesta Osaka. Zgrajeno je s posebno odpornostjo proti potresom ter premore enega izmed najdaljših terminalov na svetu. Na naš seznam se je uvrstilo zaradi zanimive ukrivljene strehe, ki jo je zasnoval italijanski arhitekt Renzo Piano

Heydar Aliyev (Baku, Azerbajdžan)

Foto: Kerem Sanliman / Archdaily

Prestolnica Azerbajdžana se ponaša z modernim mednarodnim letališčem Heydar Aliyev, ki so ga zasnovali v turškem arhitekturnem studiu Autoban. V njem v oči najbolj padejo zanimive lesene hišice ter navzven ukrivljena steklena okna. 

Denver (ZDA)

Foto: Flydenver

Ameriška letališča niso poznana po vznemerljivi arhitekturi, a letališče v Denverju vsekakor izstopa. Zasnovano je tako, da veliki šotori spominjajo na obliko Skalnega gorovja v Koloradu. Za dizajn so zaslužni v studiu Fentress Architects, posebaj specializiranem za letališča. Denversko letališče je še dodatno osupljivo ob sončnem zahodu.

Izbor urednika