Najlepše destinacije za poročna potovanja

Tina Lagler 30.01.2017
Santorini

Predstavljamo najlepše destinacije za poročna potovanja:

MAROKO

Medeni tedni v Maroku so za tiste, ki so se pripravljeni povsem predati svojim čutom. Je namreč nadvse barvit, poln najrazličnejših eksotičnih vonjav, zvokov in tekstur, ki deželi dodajo pravi pridih čarobnosti. Ni važno, v katerih aktivnostih najraje uživamo, v Maroku najdemo prav vse. Če smo tisti, ki radi deskamo na vodi in obožujemo zvok valov, jo s svojo zapriseženo polovico mahnimo v obmorsko mesto Essaouira, kjer bomo uživali v svežih morskih jedeh in se po mili volji predajali soncu. Za pare, ki uživajo v nakupovanju, bo Jemaa el Fna ponoči ali podnevi kot nalašč za razvajanje ob raziskovanju lepih reči. Ljubitelji narave boste presenečeni nad glampingom pod zvezdami in to kar sredi saharske puščave, kamor vas bo prinesla kamela. Noro, kajne? Vsekakor pa se je nujno ustaviti tudi v Casablanci in Marrakechu, kjer se lahko podamo v svet zgodovine, muzejev in mošej, vendar pa bomo ob polnosti kulture, ki jo Maroko ponuja, našli tudi košček nepopisnega miru in sprostitve.  Deskarski pobeg načrtujmo med aprilom in oktobrom, ko je vreme suho in sončno, seveda pa je tudi v preostalih mesecih leta Maroko nadvse prijazna dežela le s kančnom svežine v zraku.

Maroko, foto: The Homes Matchmaker

BOCVANA IN MAURITIUS

Safari je neverjetna izkušnja in Bocvana je za to najboljši kraj. Pester živalski svet, nadvse okusna hrana, vino in lenarjenje ob koktajlih so odličen poporočni pobeg, na katerem se bomo brez dvoma sprostili od glave do peta in uradno življenje v dvoje zajeli s polno žlico. Bocvana je tudi tista dežela, ki ponuja široko paleto aktivnosti. Puščava Kalahari je seveda nujna za ogled, prav tako pa je enkratno doživetje obisk pravih afriških koč, kjer lahko odkrijemo edinstveno divjino tamkajšnjih krajev. Po safariju pa nikamor drugam kot v tropkski raj, ki ga ponuja otok Mauritius. Ta je popoln za raziskovanje v dvoje, saj ponuja pester kulturni program, čudovite botanične vrte, templje, priporočljiv pa je tudi obisk plantaž, adrenalinski zip-lining in plavanje z delfini v njihovem naravnem habitatu – oceanu. Zimski meseci so za obisk Bocvane idealni, medtem ko je tropski Mauritius za mladoporočence prijazen celo leto, morda le potapljanje v poletnih mesecih razočara, saj je morje nekoliko motno.

Čeprav velja za pravi tropski raj, Mauritius ponuja veliko več. Foto: Adventure World

URUGVAJ

Urugvaj bo očaral tiste mladoporočence, ki si želijo avtentične južnoameriške izkušnje. Ponaša se z ljubkimi kolonialnimi mesti, obalnimi vasicami in prekrasnimi vinogradi, obenem pa je ravno prav živahen; lahko se prepustimo ležernemu sproščanju ali pa okusimo pravo nočno življenje. Dolge plaže ponujajo popolne sprehode, ki jih lahko začinimo z obiskom gostilnic in okusimo svežo morsko hrano ali pa se preprosto pridružimo zabavi ob kresu na plaži. Urugvajski José Ignacio so celo primerjali z ameriškim Montaukom pred 20 leti, saj velja za umirjenega in stilsko dovršenega z boemskim šarmom in umetniško iskrico. Tam smo najbolj dobrodošli med novembrom in marcem, saj se tako izognemo gneči turistov.

Jose Ignacio je umirjen in boemski, toda nadvse prijeten in sproščen. Foto: Wikimedia

GRČIJA

Ni lepših sončnih zahodov, kot jih najdemo na obzorjih Grčije. Dežela boginje Afrodite in boga ljubezni Erosa ponuja na stotine otočkov, ki kar čakajo na mladoporočence. Večina letov se konča v Atenah, kjer lahko raziščemo starodavne ostanke Stare Grčije in se ustavimo v pisanih butikih, preden odjadramo na jug. Santorini se vselej znajde na vrhu seznama medenih destinacij, čemur se seveda ne gre čuditi, saj je z belimi hiškami na obrobju kraterja, ki ga je izoblikoval izbruh vulkana, prekrasen. Sončni zahodi v Oii so svetovno znani kot najlepši. S Santorinija, kamor sicer lahko tudi priletimo, se lahko z ladjo podamo na Ios, ki je najbolj znan po nepozabnem in norem nočnem življenju, medtem ko na Mikonosu poleg zabave, najdemo tudi nadvse umirjene kotičke. Tam se lahko z motorjem podamo na izlet in obiščemo eno od 365 cerkvic, kolikor jih šteje otok. Med otoki, na katerih bomo medene tedne zaužili v polnem pomenu besede, so seveda tudi Kreta, največji otok v Grčiji, Krf in pa Rodos. Mnogi menijo, da je Grčija za obisk pravšnja poleti, kar sicer drži, vendar se lahko gneči izognemo v maju in juniju ter septembru in oktobru, ko je morje popolno tudi za kopanje.

Santorini ponuja popolne sončne zahode. Foto: Easy Conferences

OMAN

Oman velja za peščeno igrišče, posuto s sipinami in bogato s kulturnimi sladkorčki. Gre namreč za arabsko oazo polnega, toda intimnega pobega, ki je za mladoporočence več kot zaslužen. Evropejci ga imajo zelo radi, relativno poznan pa je tudi običajnim popotnikom, kar pomeni, da ne manjka očarljivih plaž, živahnih trgov in čudovitih sipin, vse to pa lahko raziščemo čisto sami. Nadvse vabljiva je omanska prestolnica Muškat, ki slovi po bogati kulturni dediščini in arhitekturi, ki se kaže v mošejah, nabolj znana je seveda Velika mošeja Sultana Qaboosa, po obisku katere se brezskrbno podajmo na enega najstarejših trgov v arabskem svetu Mutrah Souq ter pokosimo v eni od gostilnic s pogledom na Mumtaz Mahal. Oman je sicer razmeroma topla dežela, pametno se ji je izogniti le v poletnih mesecih, ko so temperature izjemno visoke. Priporočljivi meseci za obisk so od oktobra do aprila.

Muškat kar vabi na 'medeno' razvajanje. Foto: Muscat - On The Go


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča