Najlepši skriti vrtovi v središču Ljubljane

CITYLIFE 21.07.2017
Najlepši skriti vrtovi v središču Ljubljane

Knafljev prehod

Knafljev prehod med Slovensko in Wolfovo ulico ima bogato zgodovino – svoj čas je bil tu celo živalski vrt, zatem konjušnice, nato je bil nekaj časa pozabljen. V njem je bilo zbirališče različnih subkultur, preden je konec 90. let z odprtjem lokalov in restavracij z Asom na čelu postal prehod eno od ključnih ljubljanskih shajališč. Lokale, odprte v prehodu, danes praktično vse po vrsti odlikujejo njihove terase, malce umaknjene od vrveža glavnih mestnih žil. Izstopa nedvomno As s svojo teraso v zgornjem nadstropju, a velja omeniti še mehiško restavracijo Cantino Mexicano in pivnico Cutty Sark.

Knafljev prehod.

Gostilna AS

Z razlogom se AS uvršča v vse preglede najlepših vrtov ne samo v prestolnici, temveč tudi po Sloveniji nasploh. Lastnik Svetozar Raspopović - Pope je z razlogom ponosen na teraso v prvem nadstropju te ljubljanske kulinarične institucije, kjer so mizice razporejene okoli gromozanskega drevesa, intimno in subtilno pa prostor delijo še lonci povečini sredozemskega rastja. Na terasi je tudi poseben točilni pult, kjer natakarji mešajo koktajle in točijo vina, ki se ujemajo s Popetovimi mesnimi in ribjimi mojstrovinami.

Čopova ulica 5a, Ljubljana
gostilnaas.si
asaperitivo.com

Gostilna As. 

Shambala

Restavracija Shambala na Križevniški ulici se že nekaj let redno uvršča na prva mesta med najboljšimi azijskimi restavracijami pri nas in tudi na seznam najlepših vrtov in teras po Sloveniji. Križevniška ulica sicer slovi kot ena lepših, bolj zelenih in ljubkih ulic v prestolnici, Shambala pa ta sloves še nadgradi z vrtom, ki s svojimi drevesi, bujnim grmičevjem in bambusovim nasadom spominja bolj na eksotične kraje kot pa na središče mesta. Shambala se tudi zaradi svojega vrta uvršča med najbolj romantične restavracije v mestu, pri tem prav nič ne škodi, da imajo tudi res lepo vinsko karto, ki se s svojo ponudbo izvrstno ujema s kariji, tuno, rakci, vietnamskimi zvitki in japonsko tempuro.

Križevniška ulica 12, Ljubljana
shambala.si

Shambala.

PREBERITE ŠE: Kam v Ljubljani na brunch? 

Unionski vrt

Koncept Unionskega vrta, precej skritega očem med Ajdovščino in Miklošičevo cesto, je preprost – oživiti stari Union, pri čemer je tudi kulinarična ponudba tu precej drugačna od bolj ekskluzivne unionske restavracije Atelje. Kuharski mojster Zdravko Perić namreč prisega na mediteranske okuse in bolj ljudske krožnike, posebej za vrt pa je njegov fokus vsakodnevna ponudba jedi z žara, pri čemer Perić skrbno izbira najkakovostnejše ribe in meso. Prav posebno razpoloženje ob kosilu pričara tudi pianist. Zaradi prenove unionske kavarne se bodo začasno v vrt preselili tudi dogodki, ki jih organizira hotel – od vinskih delavnic do potopisnih predavanj in stand-up nastopov.

Grand Hotel Union; Miklošičeva 1, Ljubljana
union-hotels.si

Jazz Club Gajo

Že več kot dve desetletji Jazz Club Gajo ne navdušuje samo z glasbenim izborom in živimi nastopi, temveč tudi s svojim vrtom tik ob operi, kjer se lahko obiskovalci oglasijo samo na kozarčku ali dveh pod krošnjami starih bukev in smrek, okrašenih z lampijončki in lučkami. Zvečer so na vrtu na terasi rustikalne lesene brunarice, ob kateri še dodatno pozabiš, da si v mestu, tudi glasbeni in literarni dogodki.

Tomšičeva ulica 12, Ljubljana
jazzclubgajo.com

Jazz Club Gajo.

Restavracija Špajza

Podobno kot Shambala tudi Špajza velja za eno bolj romantičnih restavracij, za kar se lahko zahvali svoji zeleni terasi, ki je z visokim starim grajskim kamnitim zidom povsem ločena od prometne Karlovške ceste. Vrt tako kot notranji del restavracije ustvarja domačno, prijetno vzdušje, ki ga še podkrepi kulinarika, po kateri Špajza že leta slovi. Na Špajzini terasi neredko potekajo tematski kulinarični dogodki – od vinskih degustacij do žar akademij.

Gornji trg 28, Ljubljana
spajza-restaurant.si

Restavracija Špajza.

Čolnarna park Tivoli

Ena bolj idiličnih lokacij v mestu je vsekakor Čolnarna v Tivoliju, še zlasti, odkar so jo po menjavi lastnika pred dvema letoma korenito prenovili in ji dodali paviljon in kavarnico. Lokal je zdaj svetel, sodoben, a še vseeno z retro pridihom in elementi, ki ne puščajo dvoma, da je ta prostor povezan s čolnarsko zgodovino. Letna terasa je prekrita z ladijskim podom, z nje pa se pogled, do koder kot seže oko, razteza na okoliški ribnik z lokvanji in gozd.

Park Tivoli, Cesta 27. aprila 2a, Ljubljana
FB/ColnarnaParkTivoli

Čolnarna v parku Tivoli.

Naslovna fotografija: Klemen Razinger

Izbor urednika