Neznane in skrite smučarske destinacije v Evropi

Tina Lagler 05.12.2017
Priesteregg

Priesteregg, Avstrija

Priesteregg je ljubka vasica v salzburškem Leogangu v Avstriji in je kraj, o katerem kaj več izveste predvsem iz pogovorov od ust do ust. Vasica, ki je bila do leta 2009 povsem neopazna, namreč leži visoko na planoti nad Leoganger Steingebirge. Tistega leta sta Hubert in Renate Oberlander iz nje ustvarila Bergdorf Priesteregg, med gorami skrit kotiček, ki je videti kot iz pravljice. Sestoji iz 16 koč rustikalnega videza, zgrajenih iz 200 let starega lesa rustikalnim videzom. Smučarsko središče Leogang Saalbach Hinterglemm je le nekaj kilomterov stran, namesto smučanja pa lahko tudi drsamo, se sankamo ali se podamo na pohodniško avanturo s krpljami.

Priesteregg, foto: Pures Leben

Grindelwald, Švica

Čeprav je Grindelwald pravi mali raj za smučarje, pa ta vasica ponuja tudi druge dejavnosti za ljubitelje snega in hitrosti, predvsem sankanje. Spust z Faulhorna do Bussalpa velja za najdaljši tobogan v Evropi, saj se po devetih kilometrih samega veselja spustimo skoraj za 1000 metrov. Preizkusimo se lahko tudi v spustu s tradicionalnim lesenim snežnim kolesom velogemel in se 29. januarja pridružimo tamkajšnjemu svetovnemu prvenstvu v spustu s tem tradicionalnim kolesom. 

Grindelwald, foto: Alpine World

Saas-Fee, Švica

V vasici Saas-Fee, kjer je promet za motorna vozila prepovedan, se bomo počutili kot kot v filmu izpred 50 let. Čeprav leži visoko v gorah in je zimska sezona tam ena najdaljših v Evropi, bomo le redko kdaj čakali v vrsti za sedežnico. Morda zato, ker je večina terena primernega za smučarje začetnike, zaradi česar ni zagretih ljubiteljev strmin, toda prav zato privabi tudi take smučarje, ki imajo radi umirjeno smukaško življenje in poleg tega uživajo tudi v kosilih na sončni terasi. Kljub temu je teren primeren za cross country smučarijo, saj je narava prečudovita. 

Saas-Fee, foto: Wikimedia

Stuben am Arlberg, Avstrija

Stubben am Arlberg velja za avstrijsko prestolnico "celca", čeprav je bolj lokalna skrivnost, ki živi v senci sofisticiranih in zabave polnih smučarskih središč Lech in St. Anton. Toda to se bo v tej sezoni najverjetneje spremenilo, saj bo nova povezava sedežnic letos prvič povezala pet smučarskih regij. Stuben je torej najmanjša od petih vasic, ki šteje le nekaj nad sto prebivalci. Prvotno je bila zgrajena kot zatočišče za popotnike in trgovske potnike v 14. stoletju in je še danes znana po neizmerni alpski gostoljubnosti.

Stuben am Arlberg, foto: Bergfex

Le Miroir, Francija

Daleč stran od mondenega Courchevela in Meribela ter gneče v Chamonixu in Verbieru, je Le Miroir idealni zimski pobeg za smučarje, ki si želijo nekoliko bolj resne smuke, ne da bi morali pri tem vse skrbno načrtovati. Le Miror je sicer bolj zaselek kot vas, vendar še vedno nekoliko prefinjen. Najbližje mu je smučišče Sainte-Foy z le štirimi sedežnicami in 15 vlečnicami, je pa to prava meka za tiste, ki se želijo podati na helikoptersko-smučarsko avanturo.

Smučišče blizu Le Miroira, Sainte-Foy, foto:  The Sainte-Foy Chalet Company

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča