Nova monografija Matjaža Tomljeta

Janko Zrim 09.09.2022
knjiga-mt---vse-je-usoda---uvoda-1

Matjaž Tomlje, poslovnež, ljubitelj moto športa in vsega lepega v življenju, je napisal svojo avto biografijo ter jo te dni uradno predstavil v knjigarni Konzorcij v Ljubljani.


V nagovoru je posebej omenil, naj bodo nauki njegovega pestrega življenja, ki ga opisuje v knjigi, nauki mlajšim, tistim, ki jih takšno življenje, kot ga je sam izkusil, zanima in intrigira. Marsikaj lepega, nevarnega in težkega je doživel. V zaprtem krogu se mu je menjavalo lepo in težko, oziroma  če se ozremo k vzhodnjaški  filozofiji sta se v njegovem življenju menjavala jing in jang. 


A obenem tudi opozoril, da naj mladi ne nasedejo željam, ko berejo njegovo knjigo, češ, če je njemu uspelo, bo tudi meni. Ni tako enostavno v tem našem vesolju. Res vladajo nekateri nadzemeljski zakoni in zakon privlačnosti je eden od njih. Res deluje. In če si nekaj res želite in o uspehu sploh ne dvomite, se vam bo mogoče tudi uresničilo. A  hkrati doda, da obstajajo tudi drugi zakoni, ki križno vplivajo eden na drugega in brez upoštevanja vseh ni realnosti. Če si nekaj preveč želimo, in stremimo samo k materialnim dobrinam, je velika verjetnost, da se taka želja ne uresniči.Vse je usoda
Ne smemo pa pozabiti na usodo. To dejstvo, ta usoda na nek način deluje na vse in usoda ni zemeljska kategorija. Večkrat smo prebrali za nekoga, da mu je bila usoda podana v njegovo zibelko. In res je tako! »Nam ljudem in vsemu okrog nas je usojeno. Vsak ima lastno voljo in v pomembnih trenutkih lahko pot svoje usode premakne v levo ali desno, a osnovna smer usode ostane začrtana,« poudari Matjaž TomljeO brezbrižnega otroštva do svetovnega uspeha
Knjiga »Vse je usoda« se prične z uvodom o Matjaževi brezskrbni mladosti, o njegovih starših in širši družini. Govori o rani otroški ljubezni do avtomobilov in dirk. Matjaž opiše njegova prizadevanja, da bi postal avtomobilski dirkač in kako ga je trnova pot vodila do njegovih največjih uspehov in kako se je kar nekajkrat zgolj za las izognil verjetno smrtnim nesrečam na dirkalnih stezah. Ne pozabi omeniti njegovih ključnih ljudi, ki so mu omogočili, da je osvojil toliko pokalov in seveda bronasto medaljo na slovitih 24-ih urah Le Mansa. Opisuje njegovo organizacijo dirk in izgradnjo prvega in edinega avtomotodroma Mobikrog v Sloveniji, katerega je na noge postavil v rekordnih treh mesecih. 


Poleg tega nadaljuje, da je ravno šport botroval njegovemu drugemu uspehu, uspehu v poslovnem svetu. Izgradil je blagovno znamko Walter Wolf, ki je v zadnjih 35 letih na trgih bivše Jugoslavije generirala 3 milijarde evrov prometa. V knjigi je razkril tudi njegovo sponzoriranje, delovanje v diplomaciji in v skrbi za svetovni mir.
Pomembna sta tudi delo in vztrajnost
Matjaž pravi: »Ta knjiga je prvenstveno namenjena mladim, da jih opogumim, da je vse mogoče, da v življenju ni vse odvisno od nas, da si moramo pomagati z učiteljem, ki nas nauči, da ne delamo začetniških napak, da sta pomembna delo in trud, da so želje pomembne, vendar da ne postanemo suženj svojih želja, ki so nedostopne in nas vodijo v nezadovoljstvo. Vedno moramo iskati srečo. Delati tisto, kar nas osrečuje in veseli. Kaj pa je sploh sreča? Je prijetnost v nas in vse okrog nas. V telesu je to zdravje in uživanje! Če je to v umu, je mir in veselje, če je v čustvih, je to ljubezen in sočutje in če je v naši energiji, je to blaženost in zanos!«


Knjiga »Vse je usoda« je na prodaj v knjigarnah Mladinske knjige, bolje založenih prodajalnah revij in na bencinskih servisih. 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča