Novo mesto - kotički, ki jih morate obiskati v prestolnici Dolenjske

Anja Mrevlje 23.06.2016
Bar Boter

Mogoče po kulturo in na dober koncert lokalnih bandov, kot sta Dan D in Društvo mrtvih pesnikov, pa na svež zrak, na prijetno družbo in dobro kavo … in ker je v poletnem času prizorišče številnih takšnih in drugačnih dogodkov. Pa ne pozabimo, da po svojem kulturnem pomenu in zgodovinskem bogastvu Novo mesto sodi med najimenitnejša slovenska mesta.

Novo mesto - prestolnica Dolenjske

Ponujamo vam le nekaj namigov za obisk priljubljenih kotičkov v Novem mestu:

Na kavo in lep razgled v bar Boter

Osrednji del starega jedra Novega mesta sicer predstavlja Glavni trg, ki slovi kot eden najlepših mestnih trgov pri nas, pa vendarle enega najlepših pogledov na stari del mestnega jedra in slikoviti Breg predstavlja terasa bara Boter, obdana z reko Krko. Tu lahko ob sončnem vzhodu ali zahodu in ob dobri kavi v miru poklepetamo z domačini.
Bar Boter, Kandijska cesta 9, Novo mesto.
facebook.com

Bar Boter

Za knjižne molje, kulturnike, ljubitelje gledališča in umetnosti

Majhna in prijetna knjigarna Goga se nahaja v starem mestnem jedru. Pa ni le knjigarna, tu se poleg branja dogaja še kaj – ujamemo lahko ure pravljic, kreativne delavnice, bralno skupino, literarne in pogovorne večere, dokumentarne filme ... Če imamo radi sodobno uprizoritveno umetnost, ne smemo mimo novomeškega teatra, ki je prvo profesionalno gledališče v zgodovini mesta in je dobil ime po pesniku in esejistu Antonu Podbevšku, ki velja za prvega slovenskega avantgardnega književnika. Ne spreglejmo še galerije Simulaker in Dolenjskega muzeja, ki velja za enega največjih in najpomembnejših v našem prostoru.
Knjigarna Goga, Glavni trg 6, Novo mesto. goga.si
APT, Prešernov trg 3, Novo mesto, antonpodbevsekteater.si
Galerija Simulaker, Vrhovčeva 1a, Novo mesto, simulaker.si
Dolenjski muzej, Muzejska ulica 7, Novo mesto, dolenjskimuzej.si

Barber Room by Edis

Brivnica, urejena v trendovskem retru stilu s klasičnimi usnjenimi stoli ter kotičkom za druženje in dolge razprave ob kavi, namiznem nogometu ali pikadu, je pravi naslov za vse moške in fante, ki si želijo prvinske brivske izkušnje izpod rok pravih brivskih mojstrov.
Brivnica Barber Room by Edis, Foersterjeva ulica 4, Novo mesto.
facebook.com/brivnica

Brivnica Barber Room by Edis

Gostilnica Barba za novo kulinarično izkušnjo

Prijetna gostilnica v središču mesta nas bo očarala s čudovitim ambientom in pestro kulinarično ponudbo. V Barbi je, poleg kulinarike, prostor tisti, ki piše svojo zgodbo z ljubeznijo do naravnih materialov ter udobnega in prijetnega vzdušja.
Gostilnica Barba, Topliška cesta 2a, Novo mesto.
gostilnicabarba.si

Gostilnica Barba

Farbarela za barvit dom

Z željo ustvarjati notranje prostore s podrobnostmi, ki nas presenetijo, je Farbarela trgovinica, ki v starem mestnem jedru ponuja ljubke stvari za dom. V svoji ponudbi imajo tudi izdelke Annie Sloan Chalk Paint, priznane vsestranske barve za pohištvo.
Farbarela, Glavni trg 16a, Novo mesto.
farbarela.si

Romantičen Žefran

V trgovinici v središču mesta, kjer se romantično prepleta s podeželskim duhom, najdemo polno prečudovitih izdelkov domače in umetnostne obrti, steklovine, idrijske čipke, slik in keramičnih izdelkov. Zagotovo trgovinica, kjer vsakdo najde majhno, a veliko darilce za vsakogar.
Žefran, Glavni trg 1, Novo mesto.
facebook.com/trgovina.zefran

Trgovina Žefran

Po sladkosti v Pralino

Kavarna in slaščičarna Pralina nas bo očarala s pestro ponudbo domačih slaščic in sladoleda. Pohvalijo se lahko tudi slastnimi sezonskimi slaščicami, ki razvajajo brbončice še tako zahtevnih sladokuscev. Mmmm ... vredno je poskusiti.
Kavarna in slaščičarna Pralina, Qlandia Novo mesto, Otoška cesta 5, Novo mesto.
pralina.si

Kavarna in slaščičarna Pralina

Pestro kulturno in glasbeno dogajanje

V soboto, 18. junija, lahko obiščemo prvi praznik situl – festival železnodobnega življenja in kulinarike. Ljubitelji glasbe in jazza se lahko vsako leto, tretji teden v avgustu, zberejo na mednarodnem jazz festivalu in glasbeni delavnici Jazzinty. Letos bo to med 15. in 20. avgustom. Pod imenom Muzejski vrtovi se skriva poletni festival, ki že od leta 2002, konec avgusta poskrbi za popestritev poletnega dogajanja v Novem mestu in se tako pridruži številnim dogodkom, ki dajejo mestu družaben utrip.
novomesto.si
visitnovomesto.si

Po plesne korake v Plesni studio Novo mesto (#psnm)

Zgodba Plesnega studia Novo mesto sega v leto 2007, ko se je ustanovitelj Robert Grmek odločil, da vse svoje plesne izkušnje ponese v dolenjsko prestolnico in tam naredi zgodbo, ki ne bi temeljila le na plesu, temveč tudi na prijateljstvu in druženju. Danes, devet let kasneje, je PSNM postal sinonim za vrhunske rezultate in odlično vzgojo mladih. Pohvali se lahko s številnimi nagradami in večkratnimi nazivi svetovnih prvakov.
Plesni studio Novo mesto, Kočevarjeva ulica 9, Novo mesto.
plesnistudio-nm.com

Plesni studio Novo mesto

Čez noč v “najlepši slovenski hostel”

Lonely Planet je leta 2012 Hostel Situla razglasil za najlepši slovenski hostel, ki je pravzaprav obnovljena, nekoč priznana ribja restavracija v mestnem jedru. Situlo so opremljali arhitekti in umetniki, ki so halštatsko obdobje postavili v sedanjost in ji dodali sodobnost in urbanost.
Hostel Situla, Dilančeva ulica 1, Novo mesto.
situla.si

Hostel Situla

Besedilo in fotografije: Klavdija Zrim

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča