Organizirajmo si dom po metodi Marie Kondo

Gabrijela Vrbnjak 15.03.2019
Marie Kondo

Marie Kondo je zaslovela s knjigo The Life-Changing Magic of Tidying Up (v slovenščini Umetnost pospravljanja: Urejeno stanovanje bo spremenilo vaše življenje) in s svojo, KonMari metodo organiziranja.

Ni potrebno zavreči vsega

Pri pospravljanju in urejanju doma ni pomembno, da zavržemo kar vse. Marie Kondo je v Netflixovi seriji epizod, Tidying Up With Marie Kondo, svetovala moškemu, ki je kopičil čevlje. Z leti se je njegova kolekcija povzpela na kar 150 parov superg. Po njenem svetovanju, jih je obdržal 40. 

Drug primer je primer ženske, ki ima bogato zbirko božičnih okraskov. Kondo je žensko vprašala, kako se počuti glede količine okraskov. Ta ji je odvrnila, da dobro, glede na velikost njihovega doma in njeno strast do božiča. Kondo je potem ni silila, da okraske zavrže ali zmanjša, temveč ji je dala namige za lažje shranjevanje. 

KonMari metoda organiziranja

Metoda Marie Kondo, znana kot metoda KonMari, je sestavljena iz zbiranja vseh reči, ki jih želimo organizirati, ene kategorije naenkrat in nato ohranjanja le tistih stvari, ki za nas izžarevajo radost. Kondo pravi, da je njena metoda delno navdihnjena s shinto religijo. Čiščenje in urejanje stvari je lahko duhovna praksa v šintoizmu, ki se ukvarja z energijo ali božanskim duhom stvari (kami) in pravim načinom življenja (kannagara).

Popoln dom po naši meri

Zakaj si moramo prizadevati za popolnost? Popolnost ne pomeni imeti doma, ki je videti popoln za oči drugih, ampak pomeni imeti takšen dom, ki je popoln za nas. Kondo je na primer svetovala družini, da svojo zbirko figuric postavi v garažo. To bi lahko za koga pomenilo čudno mesto, vendar Kondo to postavitev pozdravlja, ker je za to družino delovala popolno.
konmari.com

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča