Pametni dom prihodnosti

CITYLIFE 20.07.2018
Pametni dom

Vstopimo v zatemnjen prostor. Z ukazom "Dobrodošli doma" se odgrnejo zavese, multimedijski predvajalnik začne predvajati ambientalno glasbo, prižge se nekaj svetilk, televizor predvaja sliko ognja v kaminu s prijetni prasketanjem v ozadju, kavni aparat začne pripravljati kavo, ki jo imamo najraje ... Tako bo po mnenju futurista Simona Goslinga iz angleškega podjetja Unruly izgledal dom prihodnosti.
Na prvi pogled poznan dom, ki svojo podobo spreminja glede na naše počutje.

Pa vendarle, to ni pogled v daljno prihodnost pač pa Simon Gosling velike spremembe napoveduje že do leta 2020. Tehnologije, kot so obogatena resničnost, virtualna resničnost in glasovno upravljanje, bodo krojile podobo našega okolja.Prihodnost je tu.

STANOVANJE PRIHODNOSTI ŽE STOJI V CENTRU LONDONA
Da bi te vznemirljive tehnologije in naprave prihodnosti približali uporabnikom in podjetja ter oglaševalce vzpodbudili k novim načinom razmišljanja, so v podjetju Unruly v svojih poslovnih prostorih v središču Londona na 185 kvadratnih metrih oblikovali stanovanje prihodnosti. Po njem se lahko sprehodimo tudi mi.

Stanovanje obsega dnevno sobo, kuhinjo, spalnico, otroško sobo in kopalnico. V vsakem prostoru so številne povezljive naprave, ki naj bi uporabnikom olajšale vsakdanja opravila hkrati pa življenje naredile bolj zabavno. Slednjemu so namenjene predvsem naprave zabavne elektronike v povezavi z virtualno resničnostjo.

V kuhinji za založene police hladilnika in omaric skrbi video nadzorni sistem. Medtem ko smo v trgovini, se lahko povežemo z njim in preko kamere pogledamo v notranjost hladilnika. Preko ekrana na hladilniku, lahko opravljamo spletne nakupe, ki so avtomatizirani in hrano naročijo, kadar poidejo zaloge. V hladilniku je tudi knjižnica receptov in ta glede na stanje zalog ter naš okus predlaga recepte in pomaga z nasveti pri pripravi hrane.

V PAMETNEM DOMU SE TUDI BOLJE SPI
V spalnici naprave skrbijo predvsem za boljši spanec in lažje zbujanje. Ambientalna svetloba se prilagaja naravni svetlobi sonca ob vzhodu in zahodu in tako možgane spodbuja k počitku ali prebujanju. Pametne vzmetnice beležijo kvaliteto spanca in predlagajo ukrepe za kakovostnejši nočni počitek. V garderobi sistem navidezne resničnosti skrbi za videz in pomaga pri izbiri oblačil za različne priložnosti.

V garderobi sistem navidezne resničnosti skrbi za videz in pomaga pri izbiri oblačil za različne priložnosti.

Znanstvena fantastika ali prihodnost se sprašujete? Prepričani smo da slednje. Morda se vse Goslingove napovedi ne bodo uresničile do leta 2020, a tehnologija zagotovo spreminja našo prihodnost. Ali bo le ta boljša pa presodimo sami.
Simon Gosling, avtor futurističnega doma.

Simon Gosling bo govorec na letošnji konferenci SEMPL, ki bo 29. in 30. novembra 2018 v portoroškem Grand Hotelu Bernardin. Ne zamudimo priložnosti in doživimo SEMPL po ugodnješi ceni. "Early Bird" vstopnice na voljo le še kratek čas.

Izbor urednika