Poletno dogajanje v Ljubljani 2019

Anja Mrevlje 15.07.2019
Ana Desetnica

Ljubljana je romantična, šarmantna in čista. Vsaj tako je zapisal Condé Nast Traveler, eden najpomembnejših medijev na področju potovanj. K šarmantnosti in prikupnosti mesta Ljubljane pa vsako poletje prispevajo tudi brezplačni dogodki, ki bodo zagotovo zadovoljili naše različne potrebe in želje.

Namesto pred televizijo na Slovensko in v Tivoli

Na področju kulture bodo mesec julij obarvali Oni, plesna predstava z elementi cirkuških prvin, ki jo bodo na različnih lokacijah po mestu (Mestna hiša, parka Tivoli in Špica, Slovenska hiša Figovec, Koseški bajer) izvedli odlični plesalci plesne šole Kazina (25., 26., 29., 31. 7.). 

Tudi letos bo prestolnico obiskala Ana Monro, mednarodni festival uličnega gledališča (3.–6. 7.).

Ana Desetnica

Javni prostor odpirajo tudi Piknikoncerti, ki nudijo malo drugačno obliko preživljanja družinskega prostega časa. Ob četrtkih (25. 7.; 1., 29. 8.; 5. 9.) bomo lahko v Tivolskem parku in dvakrat na Ljubljanskem gradu (8., 9. 8.) sproščeno na odeji ob prigrizkih iz naše piknik košare prisluhnili koncertom skupin, ki izvajajo etno in folk glasbo. 

Vsako poletno soboto do vključno zadnje septembrske lahko pred Mestno hišo (ob 11.00) in na Ljubljanskem gradu (ob 11.30) prisluhnemo znamenitim  ljubljanskim piskačem, ki obujajo tradicijo, segajočo v 16. stoletje.

Zamenjajmo obmorsko plažo s senco pod krošnjami 

V parku Tivoli je pred 15 leti zaživela Knjižnica pod krošnjami, ki nam bo tudi letos v zelenem okolju ob petju ptičev in pod sencami dreves omogočala tako posebno bralno izkušnjo kot prijetno druženje.

Knjižnica pod krošnjami. Foto: Dunja Wedam

Svojevrstne zgodbe prinaša tudi razstava fotografij Secesijska arhitektura na Slovenskem odličnega fotografa Mirana Kambiča, ki jo do 15. 9. gosti galerija na prostem v Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli.

Razstava fotografij Mirana Kambiča v parku Tivoli.

Med sprehodom po Krakovskem nasipu ne smemo zgrešiti fotografske razstave Tomaža Črneja Sledi plesa, ki prinaša vpogled v proces izpopolnjevanja in odrske prezence mladih ustvarjalcev, ki so sodelovali na poletni plesni šoli in mednarodnem tekmovanju mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 v organizaciji JSKD.  Razstava bo na ogled do 18. julija.

In ko se noč spusti nad mesto  je čas za avanturo s Pocestnico. V tako imenovani galeriji ready made si lahko ogledamo mojstrovine sodobne umetnosti, postavljene na različnih lokacijah na prostem. Ljubljano bomo v odtenkih noči odkrivali od 19. do 21. 7. ob 21.30 (zbor na Trgu Francoske revolucije pred Križankami).

Malo drugačno nakupovanje

Po kulturnih in estetskih doživetjih pa še – shopping. Ljubljana omogoča, da si med sprehodom po slikovitem mestnem jedru privoščimo tudi unikatno ustvarjalnost tako sodobnih kot starih kreativcev. Gornji trg je vsako soboto vse do oktobra prizorišče ARTisha, ustvarjalnega festivala s prodajno razstavo avtorskih izdelkov.

Druga možnost za nakup izvirnih izdelkov je Art Market, ki vsako soboto (do 26. 10.) na Bregu gosti umetnike - slikarje, kiparje, fotografe, oblikovalce nakita, modne oblikovalce, oblikovalce iz lesa, stekla, usnja, izdelovalce mozaikov in druge.

Breg je prizorišče tudi boljšjega sejma starin, brez katerega si ne predstavljamo nedelj v mestu.

Več na: visitljubljana.com

Izbor urednika