Poročni šopek je unikatno delo poročnega florista

CITYLIFE 17.06.2023
poročni-šopek--članek

Poroka je najlepši dan v življenju mladoporočencev, vendar zna biti tudi precejšen finančni zalogaj.

Zagotovo ste že večkrat slišali, da so določene stvari dražje zato, ker so namenjene poroki. Enako je tudi s cvetjem. A le malo ljudi se zaveda, da je v ozadju na koncu veliko več kot le končni izdelek, ki ga bo nevesta držala v roki in ga še leta kasneje občudovala na fotografiji in obujala spomine na najlepši dan svojega življenja. 

In da ne bo več dilem, zakaj je cvetje še posebej pa poročni šopek za poroko dražje od klasičnega namiznega šopka, je Metka iz Sanjskega šopka nanizala nekaj razlogov, ki upamo, da bodo razjasnili večne dvome, zakaj so poročni šopki dražji od klasičnih šopkov.

Višja kakovost cvetja

Slovenske poroke so specifične - začnejo se s pripravami ob zgodnjih jutranjih urah na soboto in se pogosto končajo šele naslednje jutro. Če to primerjamo s tujino, kjer se poroke začnejo šele popoldan in končajo ob dveh zjutraj, je slovenski poročni dan precej daljši, posledično pa bo tudi poročni šopek moral zdržati dlje časa. V tem primeru je naloga poročnega florista, da izbere najboljše in najbolj kakovostno cvetje, ki je primerno za določen letni čas in se ga lahko skreira tako, da ne bo potreboval preveč vode ter bo komplementiral nevestinemu stilu. Višja kakovost cvetja = višja cena. 

poročni šopek članek 1Foto: Arhiv Sanjski šopek

Priprava poročnega šopka vzame več časa

Zaželite si šopek za na mizo, se odpravite v bližnjo cvetličarno, izberete cvetlice, ki so na voljo in cvetličar vam šopek pripravi v dobrih petnajstih minutah. Celotna priprava poročnega šopka pa vzame precej več časa. Metka jo razdeli na več faz:

  1. faza je spoznavanje neveste - kakšen je njen stil, kakšno bo imela poročno obleko, frizuro in kakšne želje ima. Del tega je tudi dogovor, kakšne cvetlice bodo izbrane za šopek.

  2. faza je priprava ponudbe in razmišljanje o kreaciji. Gre za čas, ko si Metka v glavi ustvari načrt in razmišlja, kako bi pripravila šopek, ki bo nevesti pisan na kožo.

  3. faza je iskanje cvetja na borzi. Če ima nevesta kakšne prav posebne želje ali si želi barvnih odtenkov, ki so izredno specifični, lahko ta del traja dlje časa. 

  4. faza je priprava na kreiranje poročnega šopka, pri katerem Metka uporabi prav posebne tehnike, s katerimi poskrbi, da šopek ostane čim dlje časa svež in obdrži obliko čez cel dan.

  5. faza je čas, ki si ga Metka vzame, da nevesta šopek prevzame ali ji ga dostavi na dan poroke. 

  6. in zadnja faza pa je, da Metka nevesto nauči tudi, kako se šopek pravilno nosi, da bo na fotografijah izpadel, kar se da najlepše.

Poročni šopek je unikaten

Vsaka nevesta ima svoj stil, svoje želje in poročni šopek mora biti narejen z mislijo nanjo. Zato je prav vsak poročni šopek unikatno umetniško delo poročnega florista, za katerega pa mora dobro poznati nevesto in točno vedeti, kakšno obleko bo nosila, kakšno bo imela frizuro in kakšne postave je. Seveda je obvezno poznavanje tudi barvne sheme, saj se morata poročni šopek in dekoracija skladati z vsemi ostalimi elementi. Če šopek ne bo pripravljen posebej zanjo, bo na fotografijah lahko izpadel zelo čudno, kot da ni narejen za nevesto, ki ga nosi - tega pa si ne želimo, saj fotografije ostanejo za celo življenje in so glavni spomin na ta prelepi dan.

poročni šopek članek3Foto: Arhiv Sanjski šopek

Poročni šopek vam bo »ostal« celo življenje

Ko kupite namizni šopek, ga postavite na mizo, pridno skrbite zanj in zdržal vam bo okoli dva tedna. Poročni šopek je eden izmed glavnih elementov vašega poročnega dne in spominjali se ga boste celo življenje – ostal bo na vseh fotografijah, ki jih boste gledali in obujali spomine na enega najlepših dni svojega življenja. Ker so poročni dnevi dolgi in cvetje trpi, ko ni v vodi, mora biti izbrano cvetje zares kakovostno in mora zdržati čim dlje časa. 

Tehnike priprave so povsem drugačne

Če je klasičen namizni šopek oblikovan v petnajstih minutah, se poročni šopek pripravlja zadnjo noč pred poroko ali navsezgodaj zjutraj na dan poroke. Obstajajo prav posebne tehnike, ki bodo poskrbele, da so skupaj prave rože, da bo šopek videti odlično z vseh kotov, florist pa poskrbi tudi, da so vsi listki perfektni in da je vsak cvet, ki sestavlja šopek, popoln. Na koncu se poročni šopek poprši s prav posebnim sprejem, ki poleg kakovostnih rož in posebne tehnike poskrbi za še dodatno zaščito pred ovenelostjo. Seveda pa vsak poročni florist uporabi še kakšen poseben trik, s katerim šopek izpade še bolj čudovit. 

Od česa je odvisna cena?

Na koncu je cena torej odvisna od vsega naštetega, variirajo pa seveda cene glede na velikost šopka, vrsto cvetja, do tega, kako zahtevni so barvni odtenki. 

poročni šopek članekFoto: Arhiv Sanjski šopek

Poročni šopek je zares unikatno delo florista in pomemben del vašega najlepšega dneva v življenju. Prisoten je na vseh fotografijah, zato je to pomemben del poroke, za katerega je smiselno odšteti kakšen evro več. 

Fotogalerija

Foto: Arhiv Sanjski šopek Foto: Arhiv Sanjski šopek Foto: Arhiv Sanjski šopek Foto: Arhiv Sanjski šopek Foto: Arhiv Sanjski šopek Foto: Arhiv Sanjski šopek

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča