Potovanje v Maroko - pravljični Marakeš

CITYLIFE 14.07.2019
Marakeš

Maroška duša

Čeprav mnogi menijo, da Maročani niso tipični predstavniki arabskega sveta, je v ljudeh in okolici vseeno čutiti ta dobrovoljni arabski duh, prijaznost, srčnost in gostoljubje, ki te po nekaj dneh popolnoma prevzamejo. Po vsem, kar sem čudovitega doživela tam, lahko rečem, da je toplota ljudi tista, ki je name naredila največji vtis. Pa naj gre za trgovce, ki so v Medini iskali dobro kupčijo, ali lokalne prebivalce, ki mi jih je uspelo spoznati. Šele na drugo mesto bi postavila bogato arhitekturno dediščino, ki je tako drugačna od vsega, kar poznamo v Evropi, da se ti zdi, kot bi se sprehajal po nekem sanjskem svetu. Kar je značilno za Marakeš pa tudi ostala maroška mesta, je to, da na zunaj večinoma vse zgradbe izgledajo anemično in brez duše, znotraj pa se skriva pravo bogastvo. Menda zato, ker bogati niso želeli, da bi se manj privilegirani zaradi razkazovanja bogastva počutili izobčene iz družbe. 

Bogastvo riadov

Riad je beseda, ki je vse do obiska Maroka nisem razumela. Šele ko na lastne oči vidiš te razkošne vrtove sredi atrijev, okoli katerih so luksuzne sobe, in markantne mozaike, ročno izdolbene stebre ter številne zgodovinske artefakte, se zaveš, kaj ta beseda pravzaprav pomeni. Ko sem prvič prestopila prag malega “bed& breakfast” riada, se mi je zdelo, da sem prestopila v sam raj. Ko so sledili večji in razkošnejši hoteli, sem se vsakič malo uščipnila. Ne glede na proračun potovanja je najboljša izbira za nastanitev zagotovo riad. Tisti najmanjši so ponavadi družinsko vodeni in imajo izredno zanimive zgodbe, medtem ko so nekoliko večji in razkošnejši pač paša za oči in dušo.


Izgubimo se v Medini

Medina je srce mesta, prostor, kjer se odvija družabno življenje in kjer se je vredno izgubiti. Ozke ulice, polne malih prodajaln, vsega, kar lahko Maročani pridelajo s svojimi rokami, so resnično nekaj posebnega prav zaradi živeža, ki se tam odvija. Trgovci pozdravljajo v upanju, da se bomo ustavili ravno pred njihovo prodajalno, ljudje hitijo opravkom naproti, vznemirja nešteto vzorcev preprog in očarajo bakrene svetilke, pred katerimi obvezno posnemimo fotografijo. Vredno je obiskati vsaj kakšno od številnih trgovin, saj so tamkajšnji izdelki navdih vsem večjim znamkam dekorativnega pohištva. A ne pozabimo na barantanje. Cene so turistične in vsaj trikrat večje kot tiste, ki jih plačajo domačini, tako da bodimo vztrajni, saj se izplača. Pobrskajmo med keramičnimi izdelki ali kuhinji dodajmo kaj “trendi” bakrenega, čudovite so prevleke za postelje, dekorativne blazine in seveda preproge. Ne moremo zapustiti Marakeša, ne da bi investirali v ročno vezeno preprogo. In ne skrbimo, zložili nam jo bodo tako, da jo brez skrbi pospravimo v potovalni kovček.

Čarobnost okusov

Vsi, ki smo že kdaj obiskali Maroko in Marakeš, verjetno še vedno sanjamo o tamkajšnji hrani. Prva jed na jedilniku, ki jo moramo nujno pokusiti, je taijin. Obstaja kar nekaj različic, z mesom ali brez, tako da gotovo vsak najde sebi najljubšega. Med tradicionalno hrano spadajo še kuskus, pastilla, polžja juha, jajčevci na tisoč in en način, ovčetina, odlične so maroške solate, ki jih ponavadi postrežejo za predjed. Na vsakem koraku ponujajo metin čaj ... Odličen je in je hkrati vez med dvema neznancema. Tako Maročani navežejo stik in pokažejo svoje gostoljubje. V Marakešu je izbira restavracij resnično pestra. Za tradicionalno hrano priporočamo Dar Moha, ki je hkrati tudi čudovit riad. Za nekaj svežega in bolj modernega se odpravimo na teraso restavracije Le Trou au Mur v središču Medine. Naranj ponuja “fusion food” in je odličen za kosilo, za nekoliko bolj razkošno večerjo pa rezervirajmo svojo mizo v La table du riad in se obvezno prepustimo izboru chefa.

Vrč na: visitmarrakech.com

Najbolj “Instagramabilen” hotel

La Sultana Marrakech je prava zvezda Instagrama, za kar sta zaslužna predvsem njihov atrij z bazenom in turkizno vodo ter njihova terasa z mediteranskim rastlinjem in pogledom na bližnjo mošejo. Hotel je pravzaprav sestavljen iz več riadov, najbolj fotogeničen pa je beli riad.


Več na: lasultanahotels.com

Top 3 “Insta stories” v Marakešu

Jemaa el Fna

Glavni trg in tržnica v Marakešu sta doživetje za vsa čutila. Odpravimo se tja v času pred sončnim zahodom, posedimo na terasi enega številnih barov, uživajmo v vrvežu, potem pa se mu tudi sami pridružimo. Na trgu namreč ne manjka nastopačev, glasbenikov in celo artistov z eksotičnimi živalmi.


Jardin Majorelle

Ne glede na strašansko gnečo je vrt enega največjih oblikovalcev našega časa Yves Saint Laurenta vreden ogleda. Kontrasti barv so preprosto tako hipnotični, da jih moramo videti v živo. Pridimo zelo zgodaj ali proti večeru, ko je svetloba še posebej čarobna.


Palača Bahi

Če si bomo zaželeli še več tropskega rastlinja, mozaikov in ostalih ornamentalnih detajlov, se sprehodimo skozi palačo Bahia. Je namreč odlična reprezentacija tradicionalne arhitekture iz 19. stoletja, hkrati pa je miren in spokojen kraj, tako da si lahko tam nekoliko odpočijemo od trume turistov.


Kdaj v Marakeš?

Kadar koli, le poleti ne. Temperature se lahko že maja dvignejo krepko čez 30 stopinj Celzija. Če se hočemo izogniti turističnemu navalu, potem je idealen januar, vendar s seboj spakirajmo tudi debel pulover. Leti v Maroko so lahko zelo poceni, saj z najbližjih letališč nizkocenovnega prevoznika Ryanair (Treviso, Benetke, Dunaj) lahko letimo za manj kot 100 evrov.

Besedilo: Katja Kozlevčar

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča