Prenova sodobnega staromeščanskega stanovanja v Ljubljani

Klavdija Rupar 30.01.2019
stanovanje

Mlada družina si je ob nakupu stanovanja v osrčju stare Ljubljane, zaželela dom, ki bo služil sodobnemu načinu življenju ter odražal njihovo dinamično energijo in ljubezen do lepega. Pri obnovi jim je pomagala arhitektka Nina Štajner, ki je v originalnih značilnostih stanovanja videla velik potencial in jih v veliki meri vkomponirala v novo podobo domovanja.

Dvosobno stanovanje s površino 90 m2, ki se nahaja v večstanovanjski stavbi pod grajskim hribom, se ponaša z zasebnim atrijem, ki je dobesedno vkopan v grajski hrib in ponuja mirno zavetje pred mestnim vrvežem.

Tako lastnikom kot arhitektki so bile všeč lastnosti prostora – obokani stropi, štukature in starinski parket, želeli pa so mu vdahniti tudi pridih urbanosti in glamurja. Prenove so se lotili z veliko mero spoštovanja do obstoječega stanja ter obnovili večino štukatur in restavrirali vhodna vrata.

Foto: Anže Vrabl

Težavo pomanjkanja prostora so rešili z uporabo svetlih barvnih tonov in odstranitvijo pohištva ob oknih. V dnevnem prostoru pa so celotno steno prekrili z antičnimi ogledali, ki oddajajo svetlobo in vizualno povečajo prostor, v kombinaciji z dramatičnim lestencem pa dnevna soba spominja na pravo plesno dvorano.

Originalna kopalnica je bila slabo razporejena, zato so odstranili pralni stroj in zamenjali kopalno kad s tušem, kar je omogočilo udobno oblikovanje prostora, ki sedaj spominja na kopalnico v luksuznem butičnem hotelu.

Kuhinjo so oblikovali v svežih, nevtralnih tonih in sodobnih linijah. Stena v teksturi betona poskrbi za urban pridih, črni detajli pa dodajo grafični poudarek. Viseče svetilke nad jedilno mizo so "reciklirane" svetilke, ki so se pred prenovo nahajle v dnevni sobi.

V spalnici so želeli ustvariti sproščeno in udobno energijo, zato so originalno steno uravnotežili z mehko preprogo in po meri narejeno visoko tapecirano posteljo v modrem odtenku. Spalnica se odpira v atrij, kjer je glavna atrakcija visoka z mahom obrasla stena – del grajskega griča. Atrij je namenjen predvsem zabavanju gostov, zato so vanj umestili po meri izdelano betonsko letno kuhinjo in udobno vrtno pohištvo naravnih tonov.

Fotografije stanovanja smo pripravili v galeriji.

Fotogalerija

prenova stanovanjastanovanjestanovanjestanovanjestanovanjestanovanjeFoto: Anže VrablFoto: Anže Vrablstanovanjestanovanjestanovanjestanovanjestanovanjestanovanje

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča