Rastline, ki uspešno odganjajo komarje

Klavdija Rupar 19.06.2019
Foto: Pixabay

Del poletja, ki ga nihče med nami ne mara, so zagotovo komarji, ki nas popikajo ob vsaki priliki, ki jo dobijo. A pozabimo na spreje, sveče in podobno, raje kupimo rastline, ki bodo poskrbele za odganjanje komarjev.

Melisa

Komarji ne marajo vonja melise, zato se zadržujejo kar se da daleč stran. Melisa pa privablja čebele in metulje, zato je vseeno pametno, da je nimamo ravno pri vhodnih vratih.

Foto: Pixabay

Bazilika

Obstaja kar nekaj ugodnosti bazilike, med njimi so tudi zdravljenje aken in pomoč pri glavobolu. Listi bazilike pa vsebujejo olje estragol, ki je strupen za komarje. Najbolj pametno je, da jo postavimo poleg vode.

Foto: Pixabay

Poprova meta

Prav tako kot bazilika ima tudi poprova meta v listih posebno olje, ki povzroča smrt komarjev. Liste lahko tudi zmečkamo v rokah in dobili bomo še bolj močan vonj.

Foto: Pixabay

Sivka

Večini ljudi sivka izredno prijetno diši, komarji pa nad njo niso navdušeni. Najbolj primerno jo je postaviti k vratom ali na dvorišče oz. na mesta, kjer se največ zadržujemo.

Foto: Pixabay

Rožmarin

Vonj rožmarina komarjem ni prijeten. Posadimo ga poleg zunanje terase ali pa suh rožmarin posušimo in ga vrimo med 20 in 30 minut. Prelijmo ga v plastenko s šprico in ga uporabljajmo namesto sprejev proti komarjem.

Foto: Pixabay


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča