S temi preprostimi načini lahko preprečimo onesnaženost oceanov

Klavdija Rupar 29.06.2019
Foto: Pexels

Izleti na plažo in plavanje v morju je nekaj najboljšega kar se nam lahko zgodi med poletjem. A realnost je takšna, da so naši oceani močno onesnaženi in polni škodljivih kemikalij. Zato je edini način, da bo plavanje v morju spet postalo užitek, da tudi sami preprečimo onesanežnost.

Namesto plastike uporabljajmo materiale za večkratno uporabo

Naredimo majhne in preproste spremembe. Namesto plastenke raje uporabimo stekleno flaško. Izogibajmo se tudi uporabi plastičnih slamic in ostalih kuhinjskih pripomočkov. 

Foto: Pexels

Pravilno reciklirajmo

Reciklirajmo plastiko in ostale odpadke. Predvsem pa poskrbimo, da to počnemo na pravi način, da ne bo plastika zašla v zemljo in kasneje v oceane.

Uporabljajmo kremo za sončenje, ki je prijazna oceanom

Nekatere kreme za sončenje lahko zadušijo koralne grebene. Preden kupimo kremo je pomembno, da naredimo raziskavo in ugotovimo ali so primerni, da pridejo v vodo.

Foto: Pexels

Zmanjšamo naš ogljični odtis

Zmanjšajmo ogljični odtis tako da dnevno sprejemamo drugačne odločitve. To lahko naredimo tako, da vedno ugašamo luči, znižamo toploto, ko nismo doma in se na pot odpravimo peš namesto z avtom.

Jejmo trajnostno morsko hrano

Ko jemo zunaj in se odločimo za morsko hrano, najdimo restavracijo, ki ima trajnostno hrano. Najbolj pomembno je, da jemo tiste ribe, ki jih je v oceanih še veliko in ne tistih, ki izumirajo.

Foto: Pexels

Kupimo gospodinjske izdelke, ki ne vsebujejo veliko kemikalij

Skrb za ocean se začne doma. Gospodinjske kemikalije se bodo lahko znašle v oceanu. Zato je najbolje, da kupimo izdelke, ki so bazirani na rastlinah.

Ozaveščajmo tudi druge

O težavah govorimo s prijatelji, družino in sodelavci ter jim predlagajmo, kaj se da spremeniti, da se onesnaženost preneha.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča