Sea Line Park - avstralski kompleks, ki lahko preživi dviganje gladine morja

Klavdija Rupar 12.05.2020
sea-line-park-1800-5eb8f22d3bd91

Arhitekturni biro CX Landscape predstavlja Sea Line Park - urbano infrastrukturo, ki bo priskočila na pomoč pri vedno višjem dvigovanju gladine morja. Lociran naj bi bil v Melbournu.

Dizajn je odgovor na mestno strategijo Melbourna med letoma 2017 in 2050, v kateri so se osredotočili predvsem na trenutne izzive, kot so rast števila prebivalcev, podnebne spremembe, pomanjkanje energije in gneča na cestah. Njihov cilj je, da si predstavljamo, kako bodo vse te stvari vplivale na naše življenje in naravo leta 2050 in naprej.

Sea Line Park podaja rešitev za Melbourne - gre za več različnih avtocest razpotegnjenih čez celotno mesto, ki pa morajo biti nujno med seboj povezane med zahodnimi in vzhodnimi predmestji. Park je 7 kilometrov dolg in vsebuje tudi del za kolesarjenje, podvodne tunele, s čimer poskrbi za manjšo motnjo prometa. Velik prostor in odprt gozd pa poskrbita tudi za prostor za druženje, na katerem najdemo tudi različne rekreacijske točke in kulturna območja. 

Kot vse vsi dobro zavedamo zaradi globalnega segrevanja močno narašča gladina morja. Ena izmed napovedi pravi, da bo večina Zahodne Evrope do leta 2100 prekrita z vodo, za  Avstralijo pa je to lahko še bolj nevarno, saj kar 66% populacije živi blizu vode. 

Sea Line Park bo imel individualne zabojnike z različnimi funkcijami, za katere bodo skrbeli 3D natisnjeni roboti, ki bodo zbirali plastične smeti. Park naj bi bil odporen na naravne katastrofe in podnebne spremembe: ko bo morska voda preplavila mesto, se bo linearni park ločil od kopnega in se preoblikoval v otok, ki se bo lahko zasidral drugje ali pa enostavno lebdel na morju. Gre za samostojno živo središče, ki vsebuje naravne vire in civilizacijo, ki bo preživela spremembe. 

Dizajn je zmagal tudi na mednarodnem tekmovanju in dobil nagrado China Special Award in Architecture v kategoriji "Sea Level Rise".


Fotogalerija

Foto: CX-landscape Foto: CX-landscape Foto: CX-landscape Foto: CX-landscape Foto: CX-landscape

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča